Ukupno 30 knjiga u kategoriji LEKTIRE
Prepričane lektire za srednju i osnovnu školu.

Minka

thumbnail
Kako je već u naslovu romana Minka implicirana priča o ženi, ovdje se pitanje konstrukcije ženskog identiteta nameće samo po sebi. Imajući u vidu činjenicu da roman pripada kontekstu prosvjetiteljske književnosti austrougarskog perioda, jasno je da se problem rodnog identiteta ne može odvojiti od povijesno ...opširnije »

Limeni bubanj

thumbnail
Limeni bubanj je roman njemačkog književnika Günter Grassa iz 1959. godine. Napisan kao dio Dancinške (Gdanjske) trilogije. Jedno je od najvećih djela moderne poslijeratne njemačke literature. Glavni lik Oskar Matzerath, rođen u Gdanjsku 1924. godine i priča svoj život iz kuta trogodišnjeg djeteta. On, nai ...opširnije »

Grof Monte Kristo

thumbnail
U luci Notre Dame de la Garde u gradu Marseillu svi su s nestrpljenjem očekivali brod Faraon koji je trebao stići još prije tjedan dana. Svi su bili sretni i radosni, ali mlada zanosna Mercedes je vidjela da je na brodu zastava na pola koplja, što je označavalo neku nesreću. Fernand Mondego je provodio poslje ...opširnije »

Lektira: 20.000 milja pod morem

thumbnail
Kapetan Faragut pozvao je gospodina Aronnaxa da ide s njim na putovanje u potrazi za morskom nemani. Kada su putovali naišli suž na neman. Brod je udario u tajanstveni predmet i gospodin Aronnax, Conseil i Ned Land su ispali iz broda. Pali su pokraj nemani tj. podmornice, a neki morski ljudi su ih grubo odveli u ...opširnije »

Lektira: Bijeg

thumbnail
Mladi daroviti intelektualac Đuro Andrijašević je iz mjesta studiranja putovao kući, pa se tako prisjećao prohujalih godina i zbivanja. Toliko se naputovao u svom životu da je imao neku odvratnost protiv svakog putovanja. Prisjećao se mirnih dana i đačkih običaja kada se kretao između mjesta stanovanja, sveu ...opširnije »

Lektira: Buka i bijes

thumbnail
Svi Foknerovi romani sadrže, do kraja, nepovezane konce I nerazriješene ljudske odnose. Fokner je u svakoj knjizi stvarao jedan poseban imaginarni svijet, koji je nešto drukčiji od prethodnih I budućeh. On nastoji da književno izrazi tamu ljudske podsvijesti, što predstavlja pokušaj izražavanja psihičkih proc ...opširnije »

Lektira: Bijesni Orlando

thumbnail
Saraceni pod vodstvom afričkog kralja Agramantea i španjolskog kralja Marsilia u nastojanjima da osvoje Francusku opsjedaju Pariz. Na čelu kršćanske vojske koja brani Pariz je franački kralj Karlo Veliki. Njegova dva najsjajnija paladina (viteza) su Orlando i njegov rođak Rinaldo. Oni su obojica, kao i mnogi dru ...opširnije »

Lektira: Bitka kod Bistrice Lesne

thumbnail
Pisac djelo započinje posvetom. Posvećuje ga šestorici palih domobrana i njihovom deseniku. Nastavlja opisom teškog života u to doba te opisom sudbina šestorice domobrana. ...opširnije »

Lektira: Bijeli jelen

thumbnail
Ovo je priča o guščarici Anki koja se zbog guska Gagarila izgubila u šumi. Dok je Anka tražila Gagarila, našla ju je košuta i odvela u šumski ležaj. Anka je rasla i jednog dana je zbog njene zlatne kose prozvaše Zlatokosa. Anka je živjela i rasla uz Bijelog Jelena. Za njih su brinuli jelen Vitogor i košuta. ...opširnije »

Lektira: Vlak u snijegu

thumbnail
Ljuban, Pero i Draga išli su u školu u Velikom Selu. Oni su bili iz Jabukovca. Jednog dana učitelj je predložio da u školi osnuju zadrugu. Za domaćina je izabran Ljuban. Na dogovoru su dobili pismo od liječnika iz grada da dođu pogledati higiensku izložbu. To izložba je 8. veljače. Učitelj je otkazao pu ...opširnije »
Pogledajte još knjiga iz ove oblasti:

Besplatan dizajn za vaš sajt | Templejti za blog