Ukupno 35 knjiga u kategoriji Ekologija

Primjenjena ekologija

thumbnail
Primenjena ekologija razmatra primenu ekologije na realnim pitanjima, odnosno bavi se primenom ekoloških principa u proučavanju i ocenjivanju efekata i posledica ljudskih aktivnosti na zajednicu, ekosisteme, pejzaže i biosferu. Može se definisati kao integrisani skup ekoloških, socijalnih i biotehnološk ...opširnije »

Ekologija

thumbnail
Ekologija kao nauka bavi se proučavanjem odnosa živih bića i okoliša, odnos žive i nežive prirode. Izraz ekologija prvi put upotrijebljen je 1866 godine. Do sredine 20 stolječa bila je periferna znanos, dok je danas prerasla okvire biologije. ...opširnije »

Priručnik o šećernoj bolesti kod djece

thumbnail
Šećerna bolest ili dijabetes mellitus je hronična bolest koja nastaje kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili kada tijelo ne može djelotvorno upotrijebiti proizvedeni inzulin. Inzulin je hormon koji proizvodi gušterača, a koji omogućuje stanicama preuzimanje šećera iz krvi i njegovu preradu u energ ...opširnije »

Suvremene tehnologije uzgoja presadnica povrća

thumbnail
Većina povrtnih kultura kako na otvorenom tako i u zaštićenim prostorima uzgaja se iz presadnica. Proizvodnja povrća iz presadnica je sigurnija, prije dolazi do plodonošenja i berbe, a zbog ujednačenijeg rasporeda biljaka u polju formirani plodovi su krupniji i ujednačeniji. Zbog povoljnijih uvjeta tijekom ...opširnije »

Ovčarska proizvodnja

thumbnail
Postojeća ovčarska proizvodnja je vrlo variajbilna – heterogena (varijabilnost između stada, kao i varijabilnost između grla unutar pojedinih stada). ...opširnije »

Pasivno pušenje - opasnosti

thumbnail
Nažalost moguće je, i to ne samo kada majka puši, da kroz njene krvne sudove otrovi iz duhanskog dima dospiju u tijelo nerodjenog djeteta. Iz njega se sporije izlučuju nego iz tijela već rodjene bebe. Takođe i kada trudnica pasivno udiše duhanski dim, otrovne tvari iz dima dospjevaju u vrlo visokoj konc ...opširnije »

Kompostiranje u vlastitom vrtu

thumbnail
Tradicionalno odlaganje i spaljivanje otpada u današnje se vrijeme sve više izbjegava i zamjenjuje postupcima koji nisu štetni za okoliš. Kompostiranje je jedan od takvih postupaka, a kompostirati može svako od nas, slijedeći ove jednostavne upute. ...opširnije »

Uvod u obnovljive energije

thumbnail
Globalno posmatrano može se reći da je tehnološki razvoja civilizacije došao do kraja jedne epohe, kada više gosilna goriva, konvencionalni ili neobnovljivi izvori energije ne mogu biti osnova za planiranje budućeg razvoja i kada se postavlja pitanje – šta dalje? Odgovor je prvo razviti metode štednje i ...opširnije »

Upravljanje vodnim resursima

thumbnail
Voda za život: osnove integralnog upravljanja odnim resursima. Oduvijek je voda za čovjeka bila simbol života. Voda je dio nas i bez nje ne može ni jedno živo biće. Čovjek bez vode može izdržati samo 8 dana, dok bez hrane može izdržati neuporedivo duže, smatra se do 40‐tak dana. Svježa voda je resu ...opširnije »
Pogledajte još knjiga iz ove oblasti:

Besplatan dizajn za vaš sajt | Templejti za blog