Ukupno 39 knjiga u kategoriji Astronomija

Rusi na Marsu

thumbnail
Оvako je nakada zamišljan povratak kosmičkog broda sa Marsa. Brod ide repom nadole i koči uz pomoć sistema padobrana, smeštenih u nosu. Brod je osvetljen sistemom reflektora, poređanih oko mesta za ateriranje. U prvom planu je radioteleskop, kojim je održavana veza sa brodom prilikom prizemljenja. ...opširnije »

Sovjetske svemirske kamere

thumbnail
Sovjetski inženjeri su bili pioniri u upotrebi kamera na svemirskim letilicama i ostvarili su ono o čemu je čovečanstvo maštalo hiljadama godina – da vidimo slike dalje strane Meseca i prve fotografije Meseca, Venere i Marsa slikane direktno sa površine. ...opširnije »

Astronomski magazin 2019

thumbnail
ao i prošli i ovaj broj časopisa je napravljen za potrebe projekta VoBaNISTA i štampan je sredstvima tog projekta. Časopis je besplatan i deli se učesnicima akcija projekta VoBaNISTA. Sastoji je uglavnom od ranije već objavljenih članaka, ali onih koji imaju trajniju vrednost, te su aktuelni u dužem nizu godina ...opširnije »

Astronomski magazin 2018

thumbnail
Časopis je napravljen za potrebe projekta VoBaNISTA i štampan je sredstvima tog projekta. Časopis je besplatan i deli se učesnicima akcija projekta VoBaNISTA. Sastoji je uglavnom od ranije već objavljenih članaka, ali onih koji imaju trajniju vrednost, te su aktuelni u dužem nizu godina. Drugi deo časopis ...opširnije »

Časopis "Atronomija"

thumbnail
Časopis Astronomija PDF se sastoji iz dve celine. Prvu čine popularno pisani članci koji iziskuju srednješkolsko obrazovanje da bi se sa razumevanjem čitali. Druga celina se sastoji od stručno pisanih članaka za čije razumevanje je neophodno znatno veće poznavanje naučne oblasti na koju se članak odnosi.Svi ...opširnije »

Dinamika svemira

thumbnail
Živimo u misteriji. On se zove svemir. Možemo ga mjeriti, analizirati promatrati i tako dalje. No što je svemir, kako je počeo, zašto je započeo i kako bi mogao završiti. Neki ljudi odbacuju ideju da jesve započelo velikim praskom. Kosmolozi uglavnom prihvaćaju tuteoriju. No mogu objasniti tek početak s ...opširnije »

Letjelice za proučavanje Sunca i heliosfere

thumbnail
Svrha ovog rada je opisati i objasniti svrhu te princip rada letjelica za proučavanje Sunca i heliosfere. U samom početku rada upoznajemo se s letjelicama kojima se Sunce izravno proučava, fizikalnom strukturom instrumenata i fizičkim procesima na koji su najviše usmjerene. U drugom dijelu opisane su letjelice ...opširnije »

Osnovi astronomije

thumbnail
Astronomija je nauka koja proučava nebeska tela, nebeske sisteme i međusistemsku sredinu pojedinačno i u celini. Savremena astronomija je tesno povezana sa matematičkim i prirodnim naukama. Tu povezanost mnogi danas zloupotrebljavaju deleći astronomiju na astrometriju i astrofiziku. Uvođenjem prethodne definic ...opširnije »

Astronomija I

thumbnail
Čovjek je oduvijek imao potrebu objasniti događaje i pojave u prirodi, uključujući nebeske pojave i gibanja. Zn atiželja, religija i praktični razlozi poticali su civilizacije kroz povijest da proučavaju astronomske pojave, što je dovelo do spoznaja koje su postavile temelje astronomije kao znanosti. Nek ...opširnije »

Geodetska astronomija

thumbnail
Geodetska astronomija pripada oblasti sferne astronomije. U vrijeme prije razvoja globalnih sistema za pozicioniranje, osnovna uloga geodetske astronomije sastojala se u pozicioniranju i orjentisanju drzavnih trigonometrijskih mreža najviših redova. ...opširnije »
Pogledajte još knjiga iz ove oblasti:

Besplatan dizajn za vaš sajt | Templejti za blog