Ukupno 227 knjiga u kategoriji Književnost

Glad

thumbnail
Roman je napisan u ja-licu i govori o mladiću u Kristianii (današnje Oslo), koji upada u začarani krug. Treba hranu da bi imao snage raditi, ali ne može si priuštiti kupovinu hrane ako ne radi. Mladić se osjeća sve lošije kako odmiče radnja romana. Život mu je oslikan halucinacijama i fizičkom bolešću, pos ...opširnije »

Putovanje nakraj noći

thumbnail
Putovanje nakraj noći (franc.: Voyage au bout de la nuit) je roman francuskog književnika Louisa-Ferdinanda Célinea iz 1932. Djelo je poluautobiografskog karaktera, a opisuje doživljaje autorovog alter ega, Ferdinanda Bardamua, dok pokušava preživjeti na bojišnici Prvog svjetskog rata, u afričkim kolonijama, am ...opširnije »

Ne tuguj bronzana stražo

thumbnail
Radnja romana prati Krajišnike koji se nakon Drugog svjetskog rata silom prilika odvajaju od svog rodnog kraja i odlaze u Banat. Dolazi do sudara dva mentaliteta: siromašnog planinskog, koji je nastao borbom za goli opstanak, i bogatog ravničarskog, koji je nastao u mirnoj banatskoj svakodnevnici. Junaci romana bore ...opširnije »

Modra rijeka

thumbnail
Obnovljeno izdanje zbirke pjesama “Modra rijeka” poznatog bh. pjesnika Maka Dizdara, iz 1971. godine, od danas je dostupno svima putem interneta. Fondacija Mak Dizdar odlučila je ovu vrijednu zbirku sačuvati od zaborava i predstaviti je doslijedno kakva je bila i u štampanom izdanju 1971. i 1972. godine. ...opširnije »

Odabrani eseji i putopisi

thumbnail
SADRŽAJ: Baudelaire Pjesme V. Vidrića Narodna kultura Lijepa naša domovino Umjetnost i nacionalizam Futurizam Kod kuće Kod kuće plaččetvrti Dva grada Oko Lobora Zagreb i Zagrebi ...opširnije »

Priče iz mutvaka

thumbnail
Ne zna se posigurno kad i kako su nastajale,ali je jedno sigurno, hikaje tj. poučne priče,nastale su u narodu da bi se pamtile. U Bosni je oduvijek bilo umnih i rječitih ljudi, ali većina običnog puka ili nije bila pismena ili nije imala novaca za tada vrlo skupe knjige. U takvom okruženju nastaju hikaje,koje na ...opširnije »

Knjiga o džungli

thumbnail
Bijaše sedam sati jedne vrlo tople večeri, kad se na brežuljcima Seeonee Otac Vuk pro-budio iz svog dnevnog sna, počešao se, zijevnuo, te istegnuo šape, jednu za drugom, ne bi li se oslobodio pospanog osjećaja u njihovim vršcima. Majka Vučica ležala je položivši veliki sivi nos među svoja četiri mladunče ...opširnije »

Roman o novčiću

thumbnail
Roman je podijeljen na šest dijelova i svaki od njih sastoji se od nekoliko poglavlja, osim posljednjeg koje ima samo jedno. Osim imena crnog mačka Groma i židovskog trgovca Samuela, autor ne navodi imena ostalih likova. U prvom dijelu romana je opisano gdje je i kako nastao novčić, a u njemu se također, kao ...opširnije »

Lađarski put

thumbnail
Lađraski put je knjiga koja započinje plovidbom dječaka i njegova oca Savom. Otac je u upravljao čamcem i pričao dječaku kako je radio na lađi. Putujući lađarskim putom, zaustavili su se u hladu vrbe, te se približavaju ušću Ukrine u Savu, a u travi bez obje noge leži Savo. Savo moli Huanovog oca da g ...opširnije »

Čudo od djeteta

thumbnail
Čudo od djeteta Advana Hozića zbirka je dječjih pripovijedaka. Sastoji se od ukupno dvadeset kraćih priča: Čudo od djeteta, Simba, Sve piše na zidu, Kućni špijun, Ljetni provod, Lekcija, Prva nagrada, Šaptač, Poeta, Majstorija, Nesreća, Osveta, Crni Mate, Dobrovoljac, Obračun, Glumac, Rankin ispit, Šaran, ...opširnije »
Pogledajte još knjiga iz ove oblasti:

Besplatan dizajn za vaš sajt | Templejti za blog