Ukupno 227 knjiga u kategoriji Književnost

Ubistvo u Mezopotamiji

thumbnail
Događaji ispričani u ovoj priči zbili su se otprilike prije četiri godine. Okolnosti pod kojim su se zbivali, po mom mišljenju, zahtijevaju da se otvoreno iznesu pred javnost. Kruţile su kojekakve fantastične i smiješne glasine da su najvaţniji dokazi zatajeni. Takvo izvrtanje činjenica, osobito je uzelo ma ...opširnije »

Posle sahrane - Agata Kristie

thumbnail
Stari Lenskomb gegao se iz sobe u sobu i dizao roletne. Tu itamo svojim bolešljivim očima virnuo bi kroz prozore.Uskoro će se vratiti sa sahrane. Malo je ubrzao svoje kretnje.Bilo je mnogo prozora. Enderbi Hol bio je prostrano zdanje iz viktorijanskog dobaizgrađeno u gotskom stilu. U svim sobama bile su zastrte za ...opširnije »

Smrt dolazi na kraju

thumbnail
Radnja ovog romana događa se u gradu Tebi, smještenom na zapadnoj obali Nila, u Egiptu oko 2000 god. pr. Kr. I vrijeme i mjesto radnje odabrani su slučajno i nemaju nikakva utjecaja na radnju. Bilo koje drugo mjesto i bilo koje drugo vrijeme posluţili bi jednako dobro: međutim, dogodilo se daje inspiracija za oba ...opširnije »

Opasnost kod End Hausa

thumbnail
Vjerujem kako na jugu Engleske nema primorskoga grada koji bi bio tako privlačan kao St. Loo. Zasluţio je naziv kraljice kupališnih mjesta i snaţno podsjeća na Rivijeru. Obala Cornvalla po mojemu je uvjerenju u svakom pogledu isto toliko čarobna kao i ona na jugu Francuske. Rekao sam to svom prijatelju Herculeu ...opširnije »

Dvojnik

thumbnail
Bilo je skoro osam sati izjutra kad se titularni savetnik Jakov Petrovič Goljatkin prenuo iz dugog sna, zevnuo, protegao se i najzad sasvim otvorio oči. Dva-tri minuta je, istina, ležao nepomično u postelji, kao čovek koji nije potpuno uveren da li se probudio ili još neprestano spava, da li je java i stvarnost s ...opširnije »

Posljednji slučaj gospođice Marpl

thumbnail
P arohova žena se pojavila iza ugla parohijskog doma, naručja punog hrizantema. Na njene teške bakandže nalepila se povelika količina bogate baštenske zemlje, a nekoliko grumenčića našlo joj se i na nosu, ali ona je toga bila blaženo nesvesna. ...opširnije »

Privid srebra

thumbnail
Kao sunđerasta magla vreme pod kožu hodi Proklijava godina iz pokislog bilja Iz obraza još leto sija Osmeh mi ipak san progriza Lutajuća me voda bistrinom razodeva Sva svetlost tela prozračnog se razleva Zaspao čekam mladu kožu bez oznaka Rudača noći pohlepno toplinu odvlači ...opširnije »

Sužnji

thumbnail
Muhamed Kondžić bio je bosanskohercegovački književnik. U rodnoj Derventi završio je osnovnu i srednju školu, dok je Filozofski fakultet, Odsjek jugoslavenskih književnosti i srpskohrvatskog jezika, završio u Sarajevu. Nakon studija radio je kao prosvjetni radnik i novinar u Derventi, Prnjavoru, Slavonskom ...opširnije »

Hemija smrti

thumbnail
Ljudsko telo počinje da truli četiri minuta posle smrti. Po prestanku života počinje svoju poslednju metamorfozu. Truljenje. Ćelije se rastvaraju iznutra. Tkivo se pretvara u tečnost, pa u gas. Pošto u telu više nema života, ono postaje nepokre- tan obrok za druge organizme. Prvo za bakterije, pa za insekte ...opširnije »

Kralj Lir

thumbnail
Kralj Lear jedno je od najpoznatijih djela Williama Shakespearea, a zasnovano je na kralju Learu, jednom od mitoloških kraljeva Britanije, o kome prvi zapisi potječu iz 12. stoljeća, koje je ostavio povjesničar Geoffrey od Monmoutha. U 18. i 19. stoljeću zbog kritika tragične i tmurne radnje, drama je romantizira ...opširnije »
Pogledajte još knjiga iz ove oblasti:

Besplatan dizajn za vaš sajt | Templejti za blog