Ukupno 227 knjiga u kategoriji Književnost

Topovi sa Navarona

thumbnail
Šibica je glasno kresnula o rđavi valoviti lim barake, zašištala i rasprsla se u treptavu mrlju svjetlosti, a reski zvuk i nenadana iskričava svjetlost djelovali su podjednako strano u tišini pustinjske noći. Mallory je mehanički pogledom pratio kako kapetan odreda prinosi šibicu cigareti koja je provirivala ...opširnije »

Senka na putu

thumbnail
Zvižduk Teksas-Pacifik ekspresa podstakao je Vejda Holdena da još jedom kaže nešto svom šefu protiv ovog neplaniranog napada. Stajali su u tamnoj noći pod drvećem, a sitna kiša koja se probijala kroz maglu, rosila im je lica... ...opširnije »

Devedeset dana od Bleiburga

thumbnail
Rano ujutro, točno u pet i trideset, baš kao svakog jutra, ušao je dežurni njemački oficir u baraku i zviždanjem po-zvao na ustajanje. Zatim je upalio svjetlo i požurio prema drugoj baraci. Vani je još bilo mračno i još se dugo neće po-četi razdanjivati. Kroz vrata koja je otvorio dežurn ...opširnije »

7000 dana u Sibiru

thumbnail
U tamnicama NKVD-a, u ledenoj pustinji Dalekog sjevera, svugdje gdje su moje patnje prelazile ljudsku granicu i mjeru, nosio sam u sebi jednu jedinu želju: da sve to preživim i da čitavom svijetu, a prije svega partijskim drugovima i prijateljima ispričam kakve smo strahote prepatili.Onog trenutka kad više nis ...opširnije »

Parker Pajn na delu

thumbnail
Nakon četiri nezadovoljna uzdaha, ozlojeđenog pitanja zašto niko ne može da ostavi njegov šešir na miru i treska vratima, gospodin Pekington je izašao iz kuće kako bi uhvatio voz za centar grada u 8.45. Gospođa Pekington je ostala da sedi za trpezarijskim stolom. Lice joj beše cr-veno, usne stisnute, a j ...opširnije »

Imanje Hollow

thumbnail
U šest i trinaest, u petak ujutro, Lusi Angkatel otvorila je svoje velike plave oči, dočekavši tako još jedan dan; kao i uvek, bila je istog časa sasvim budna i odmah poželela da razmislja o problemima koje je dozvao njen neverovatno delatni um. Osetivši veliku potrebu da se sa nekim posavetuje i porazgovara i ...opširnije »

Jurski park

thumbnail
Poslednje godine dvadesetog veka svedok su naučne potere za zlatom zapanjujuđih razmera - strmoglave i pomahnitale jurnjave da se komercijalizuje genetički inženjering. Ovaj poduhvat odvija se tako brzo - sa toliko malo spoljašnjih tumačenja - da njegove razmere i posledice gotovo da se i ne shvataju. Biotehnolog ...opširnije »

1, 2, cipela se raspala

thumbnail
Gospodin Morli nije baš bio u svom najboljem izdanju na doručku. Žalio se na slaninu, pitao je zašto kava mora izgledati ka tekuće blato, i primjetio je da su pahuljice za doručak, jedne gore od drugih.Gospodin Morli je bio malen čovjek odlučne čeljusti i ratoborne brade. Njegova sestra, koja mu je održav ...opširnije »

Kod bijelog konja

thumbnail
Čini mi se da se na dva načina može pristupiti ovoj čudnoj stvari u vezi s Bijelim konjem. Usprkos svim nastojanjima, teško je postići jednostavnost. Nije, naime, moguće »Početi od početka, ići do kraja i tada stati. Jer, gdje je početak? Povjesničaru to uvijek predstavlja poteškoću. Na kojem mjes ...opširnije »

Agata Kristi - N ili M

thumbnail
Tommy Beresford skinuo je kaput u hodniku stana. Objesio ga je pažljivo, ne žureći nikamo. Šešir je odložio na vješalicu. Ispravio je ramena, namjestio odvažan osmijeh na licu i ušao u dnevni boravak, gdje je njegova žena sjedila i plela vojničku kapu od sivo-žute vune. Bilo je to proljeće 1940. godi ...opširnije »
Pogledajte još knjiga iz ove oblasti:

Besplatan dizajn za vaš sajt | Templejti za blog