Ukupno 227 knjiga u kategoriji Književnost

Evgenija Grande

thumbnail
U izvjesnim palankama ima kuća čiji izgled uliva melaniholiju sličnu mehanholiji koju izazivaju najmračniji samostani, najusamljenije pustare ili najsumornije razvaline. Možda se zaista u tim kućama nalazi sve troje u isti mah: i samostanska tišina, i mrtvilo pustare, i ostaci razvalina; u njima je tako malo ži ...opširnije »

Ostrvo

thumbnail
U središtu tog čitkog, ali vrlo nelagodnog i naposljetku silno tužnog teksta ostarjeli je bračni par; Katarina i Ivan Marić, pod stare se dane povlače u osamu, u izolaciju neimenovanog otoka, koji nikad nije bio njihov, kojem oni nikad neće pripadati. To dvoje neostvarenih, razočaranih i u međuvremenu depresiv ...opširnije »

Djevojka crvene kose

thumbnail
U proljeće se esesovski bataljon sudario s malim partizanskim odredom, jedinom odbranom bolnice sa oko tristo bolesnika, smještenih u dvije kuće i nekoliko zemunica na planinskim obroncima. Videći da esesovci idu ravno na majevičke padine, odred je počeo da napada tu njemačku ljudsku mašinu, zalijećući se ...opširnije »

Velika knjiga bajki

thumbnail
Velika knjiga bajki. U ovoj čudesnoj knjzi možete čitati: Lijepa i Neman (po Beaumontu) Matovilka (po Grimmu) Carev slavuj (po Andersenu) Palčica (po Andersenu) Junačina Jack (iz britanske predaje) Vila (po Perraultu) Snježna kraljica (po Andersenu) Dick Whittington i njegova mačka (iz britanske ...opširnije »

Mihail Strogov

thumbnail
Mihail Strogov ili Carev glasnik je roman Žila Verna iz 1876. godine. Ovo delo je doživelo nekoliko ekranizacija u vidu igranog i crtanog filma. Mihail Strogov, tridesetogodišnjak iz Omska, glasnik je ruskog cara Aleksandra II. Tatarski kan Feofar diže bunu i odvaja ruski Daleki istok od matice, uništavajući tele ...opširnije »

Alisa u zemlji čuda

thumbnail
Alisi je već dosadilo da sjedi kraj sestre na obali i ništa neradi. Jedanput-dvaput je preko oka pogledala u knjigu koju je sestra čitala, ali u njoj nije bilo ni slika ni razgovora, "i kakva mi jeto knjiga", pomisli Alisa, "kad u njoj nema ni slika ni razgovora?"I zato je premi šljala (što je bolje umjela, jer ...opširnije »

Karavan smrti

thumbnail
Banditi Stefana Lača i Indijanci skrivali su se u Spajder Veb kanjonu i čekali tamo da se vrate uhode Kiova. Bila je letnja no 1861. godine. Spajder Veb kanjon ležao je u prvom gorskom lancu kraj velike nizine. Bilo je to tajno skrovište Satane, zloglasnog poglavice Kiova. ...opširnije »

Nevada

thumbnail
Silovito podboden, konj se zaletio stazom. Nevada se osvrne. Kroz brešu koju je sebi prokrčio u gomili, vidio je tri ljudske prilike opružene usred kruga ljudi. Plavičast dim iz njegova revolvera, još se polagano dizao, lebdio i osipao. Na sunčevu svetlu svojim se bledilom isticalo zgrčeno lice Bena Idea.Zbogom, ...opširnije »

Jahači Španskih planina

thumbnail
Konj mu je počeo šepati i kako je Krilaš bio jedini živi stvor do koga je Laramieju bilo stalo, on se iako je bilo podne zaustavio ne mareći uopće za sebe. Jučer je krenuo na dugi put da što dalje odmakne od izvijesnog ranča i Kansasu odakle ga je otjerala stara navika da trgne revolver na najmanji po ...opširnije »

Wansfell lutalica

thumbnail
Zadivljen, Adam Larey zurio je uporno u tihi tok crvene rijeke koja će ga začas ponijeti u pustinju. Rio Colorado nije bila rijeka koja bi čovjeku ulijevala povjerenje. ...opširnije »
Pogledajte još knjiga iz ove oblasti:

Besplatan dizajn za vaš sajt | Templejti za blog