Ukupno 149 knjiga u kategoriji Poljoprivreda

Dobre pčelarske prakse

thumbnail
Zbog dobro znanih razloga, pčele su stoljećima bile cijenjene u svjetskim civilizacijama. Sprovođenje dobreprakse u življenju s njima i od njih ima svoju osnovu u neraskidivim vezama i svekolikom razumijevanju njihovog super - organizma koji je jedinstven među živim bićima. Imajući stalno na umu važnost pčela ...opširnije »

Kvalitet matice

thumbnail
Pčela i društvo vrijedi onoliko koliko vrijedi njegova matica. U posljednjih desetak godina sve više pčelara koji su napredovali u uzgoju pčela shvataju kako je ova pčelarska krilatica postala istinita. Tekst koji slijedi je odlomak iz jedne male ali veoma vrijedne brošurice Matica i njen kvalitet. ...opširnije »

Pčele u voćnjaku

thumbnail
Pčele i njihovi proizvodi poznati su ljudskom društvu od najstarijih vremena. Tada je med služio u ljudskoj ishrani kao jedino slatko jelo u raznim oblicima, a vosak je iskorištavan za pravljenje lijekova - melema i kao sredstvo za osvjetljenje. Prema tome, pčelarenje je bilo i tada korisno kako za ljudsko društ ...opširnije »

Priručnik za proizvodnju borovnice

thumbnail
Borovnica ima plici korijen u odnosu na većinu voćnih vrsta tako da je površinski dio zemljista najproblematučniji za ispitivanje. Neophodne koičine sumpora, kreča magnezijuma, kalijuma i fosfora treba ravnomjerno rasporediti. ...opširnije »

Thuja - upute za sadnju i odrzavanje

thumbnail
Čim se primjeti promjena boje na pojedinim granama treba granu odsjedi ispod mjesta bušenja kore. Odstranjivanjem oboljelih grana spriječit demo daljnje širenje.Štetnik obično jače napada kultivar Thuja occ. Smaragd., a rijetko kultivar Thuja occ. Columna. Zaštita se može provoditi i prskanjem insekticidom tip ...opširnije »

Katalog sadnica sa osnovnim informacijama

thumbnail
Katalog sadnica voća sa kratkim opisima. Badem je voćka suvih krečnih zemljišta, a uspeva i na kamenitim zemljištima, ali to ne znači da ga ne treba gajiti na plodnijem, dubokom i rasresitom zemljištu. Na takvom zemljištu se brže razvija i postiže se znatno veći prinos. Može da uspeva i na slabo zaslanjenom ...opširnije »

Thuja - sadnja i njega

thumbnail
Thuja occidentalis var columna uputstvo za sadnju i njegu. Najsigurnije je uvezati tuje, platnenim trakama, ili kanapom, tako da ne može da dođe do nakupljanja vlažnog snega, koji može da savije ili polomi grane. ...opširnije »

Vodič za organsku proizvodnju soje

thumbnail
Značaj soje proizilazi iz izuzetno povoljnog hemijskog sastava zrna. Sadržaj proteina u zrnu od oko 40% i oko 20% ulja, čine soju ne samo izuzetno korisnom, već i veoma ekonomičnom biljnom vrstom. U našoj zemlji soja se prvenstveno koristi u industriji stočne hrane, gde se postupkom prerade dobija sojina sačma, ...opširnije »

Tehnička upustva za uzgoj ribe

thumbnail
Proizvodni period varira ovisno o vrsti i regionu, kao i o zahtjevima tržišta za veličinom i stopom rasta određene vrste, što je opet ovisno o temperaturi, kvalitetu ishrane, i davanju hrane. Većina operacija ima period rasta od 4 do 18 mjeseci. Kada se govori o metodologiji za uzgoj ribe, u BiH se prakticiraju d ...opširnije »

Čista voda za zdravi svijet

thumbnail
Voda je temelj života na Zemlji. Kvaliteta života izravno ovisi o kvaliteti vode. Dobra kvaliteta vode omogućuje zdrave ekosustave, čime se poboljšava zdravlje ljudi. Međutim, loša kvaliteta vode pogađa okoliš i zdravlje ljudi. Na primjer, zbog bolesti koje se prenose vodom svake godine umre više od 1,5 mil ...opširnije »
Pogledajte još knjiga iz ove oblasti:

Besplatan dizajn za vaš sajt | Templejti za blog