Ukupno 149 knjiga u kategoriji Poljoprivreda

Savremena proizvodnja lubenice i dinje

thumbnail
Za gajenje lubenice i dinje preporučuje se plodno, drenažno zemljište, neutralno do blago kisjele reakcije, ph 6-6,5. Po svojim fizičkim karakteristikama najbolje su pjeskovite ilovače i izuzetno je važno odabrati zemljište koje je nezaraženo bolestima. Najvažnije su preventivne mjere, dobar plodored, odnosno, ...opširnije »

Proizvodnja ciklame

thumbnail
Ciklama je porjeklom sa sredozemnog područja. Danas je poznato 16 vrsta ove cvjetajuće biljke, ali se samo Cyclamen persicum uzgaja kao saksijska biljka. Ova ciklama potiče iz Male Azije, gdje je pronađena davne 1731. godine. Izvorne vrste imaju male, nježne cvjetove i uglavnom cijelo lišće zeleno. Savremeni var ...opširnije »

Paradajz

thumbnail
Spada u jednu od najzastupljenijih povrtarskih biljaka u svetskim razmerama. Ima izuzetan hemijski sastav, zbog čega zauzima važno mesto u ljudskoj ishrani. Jedna od najprofitabilnijih povrtarskih vrsta. U svetu se gaji na 2,5 miliona hektara, a u našoj zemlji na oko 20 000 ha ...opširnije »

Proizvodnja paprike u zatvorenom prostoru

thumbnail
Paprika je jedna od najznačajnijih i najzastupljenijih kultura u zaštićenom prostoru. Ubraja se i u najrentabilnije jer ima izuzetno dugu vegetaciju, pa se gajenjem u kontrolisanim uslovima ostvaruje i izuzetno visok prinos. Veoma je osjetljiva na temperaturne promjene, tako da se u zadnje vrijeme njeno gajenje u za ...opširnije »

Malina i njena nutritivna vrijednost

thumbnail
Salicilna kiselina koja se nalazi u malinama ima zaštitno dejsvo za obolenja srca kao I aspirin. Aspirin je široko poznat lek koga čini acetat salicilne kiseline. Preporučuju se male dnevne doze aspirina u cilju sprečavanja arteroskleroze. 100 grama crvene maline sadrži oko 5 miligrama salicilne kiseline. ...opširnije »

Sve o malinama

thumbnail
Malina je posle jagode najznačajnija voćna vrsta. Desertno je voće a plod se može koristiti u svežem ili smrznutom stanju, kao i za različite oblike prerade- sok, sirup, vino,prirodni liker , kompot, slatko džem, marmelada,kandirano voće ,sladoled, malina u prahu i pulpi. ...opširnije »

Dvoredne sorte malina

thumbnail
Dvorodne sorte maline kod nas su uzgajane usput, na okućnicama. Prednost uzgoja dvorodnih sorata maline je produljenje sezone potrošnje ploda u svježem stanju, a ako bi se uzgajale na većim površinama, produžila bi se sezona berbe i skladištenja, čime bi se racionalnije iskoristila radna snaga i preradbeni ...opširnije »

Gajenje maline

thumbnail
Malina se pominje čak u antičkoj istoriji, i da potiče sa planine Kavkaz, navodi se da su divlju malinu brali Trojanci, Rimljani su je našli u Britaniji u IV veku i preneli po Evropi, u srednjem veku Britanci su kultivisali malinu i unapredili je, zatim su je preneli u Nju Jork 1771. Tamo je razvijena sorta Willame ...opširnije »

Đubrenje maline

thumbnail
Malina je veliki potrošač hranjivih materija pa je zato treba obilno đubriti. Za tu svrhu koriste se organska i mineralna đubriva a po potrebi i folijarna. Osnovno đubrenje maline izvodi se organskim i mineralnim đubrivima. Đubrenje stajnjakom izvodi se u kasnu jesen a ukoliko to nije urađeno iz različitih raz ...opširnije »

Berba i tretiranje voća poslie berbe

thumbnail
Ova publikacija predstavlja nastavak serije publikacija o voćarstvu, a nakon izdatih publikacija o voćnim vrstama prirodno je došlo i do pripreme jedne ovakve publikacije koja će sigurno proizvođačima predstaviti nova znanja i tehnologije u manipulaciji i čuvanju voća. - Osobine voća - Zrenje i dozrev ...opširnije »
Pogledajte još knjiga iz ove oblasti:

Besplatan dizajn za vaš sajt | Templejti za blog