Ukupno 23 knjiga u kategoriji Pčelarstvo

Pčelarski list br. 3

thumbnail
Uvrijeme kad pčele miruju dobro je razmišljati o "mapi puta" koja će nas odvesti u bolju pčelarsku budućnost. Kako je moguce da nakon toliko pročitanih knjiga,odslušanih predavanja i vođenja beskonačnih razgovora sa ciljem unapređenja pčelarske prakse jos uvijek tapkamo u mjestu? Zbog čega ovakva konsta ...opširnije »

Šta pčele rade tokom zime

thumbnail
Pčele medarice su jedini insekti koje proizvode hranu (med) koju jedu i ljudi, a to čine na isti način već najmanje 150 milijuna godina. Možda ste primjetili da ih se tijekom zime ne može vidjeti na otvorenom prostoru. Jeste li se ikad pitali što one čine tijekom zime ako već ne proizvode med? Odgovor sli ...opširnije »

Pčelarski bilten

thumbnail
Ovaj bilten je napravljen u saradnji sa mojim prijateljima pčelarima, kojima ovim putem želim zahvaliti za nesebičnu saradnju i podršku. Želio bih da sve pčelare, a i ljude koje interesuje pčelastvo, informišem o benefitima ovog najslađeg hobija na svijetu. Najveći doprinosi jednog Udruženja u pčelarstv ...opširnije »

Uzgojni progam sive pčele

thumbnail
Siva pčela je po svojim pasminskim odlikama poznata u cijelom svijetu kao jedna od najboljih pasmina pčela medarica. Ovim Uzgojnim programom želimo utvrditi i istaknuti dobre gospodarske odlike sive pčele uvažavajući njenu raznolikost i specifične ekotipove na području Republike Hrvatske. Napredno pčelaren ...opširnije »

Mapa lanca vrijednosti meda

thumbnail
Lanac vrijednosti predstavlja niz aktivnosti (kojima upravljaju akteri razvoja) koje su potrebne da bi proizvod ili uslugu doveli od stvaranja, posredstvom faza proizvodnje, do krajnjeg potrošača i uključuje proizvođača (registrirani mali biznis i porodično poljoprivredno gazdinstvo/poljoprivrednik koji obavlja ...opširnije »

Koraci do upješnog pčelara

thumbnail
Suvremena poljoprivredna proizvodnja postavljena je na četiri temelja. Primjena umjetnih gnojiva, navodnjavanje, uporaba pesticida te korištenje kukaca u oprašivanju čine skup nužnih mjera u razvoju industrijsko-komercijalnog poljoprivrednog gospodarstva. Pčelarstvo daje vrijedan doprinos u proizvodnji poljo ...opširnije »

Kvalitet matice

thumbnail
Pčela i društvo vrijedi onoliko, koliko vrijedi njegova matica."U posljednjih desetak godina sve više pčelara koji su napredovali u uzgoju pčela shvataju koliko je ova pčelarska krilatica postala istinita. Tekst koji slijedi je odlomak iz male ali veoma vrijedne brošurice "Matica i njen kvalitet" autora Franje ...opširnije »

Medonosna pčela - tehnologija gajenja

thumbnail
Od trenutka kada je čovek preneo prvo pčelinje društvo na okućnicu postavio je temelje tehnologije pčelarenja, koja se vremenom usavršavala i danas iz dana u dan sve više napreduje. Pčelarstvo je jedna od najstarijih grana ljudske delatnosti. Od prvobitne, takoreći krađe meda, iz šupljina u drvetu ...opširnije »

Organsko pčelarstvo

thumbnail
Povećana briga o sopstvenom zdravlju i potreba da se obezbedi zdravstveno bezbedna hrana, učinila je da u Evropi poslednjih godina raste potreba za hranom iz organske proizvodnje kao i broj specijalizovanih radnji u kojima se ona prodaje. ...opširnije »

Priručnik iz oblasti pčelarstva

thumbnail
Priručnik za obrazovanje odraslih iz oblasti pčelarstva. Projekt The Bee Incubator (Pčelarski inkubator)osmišljen je na temelju istraživanja ovogapodručjau kojemu je istaknuta potreba stručnog usavršavanja odraslih nezaposlenih osoba injihove, kroz ovaj projekt, jednogodišnje pripreme kao pčelara i poduzetnik ...opširnije »
Pogledajte još knjiga iz ove oblasti:

Besplatan dizajn za vaš sajt | Templejti za blog