Ukupno 33 knjiga u kategoriji Geologija
Geologija, mineralogija.

Geomatematika - matematika ili geoznanost

thumbnail
Pojam geomatematike danas se sve češće susreće u mnogim geoznanostima, pa čak i u nazivima društava, knjiga i časopisa. Iako većina inžinjera i znanstvenika može pretpostaviti od kuda potide korijen toga pojma te u kojim područjima se možep rimijeniti, postavlja se pitanje radi li se o skupini matematiikih ...opširnije »

Geološko kartiranje

thumbnail
GEOLOŠKA KARTA je jedan od najvažnijih alata u geološkom poslu! - Najjasniji i najkoncizniji način komunikacije geoloških informacija o nekom području - Predstavlja interpretaciju autora na temelju podataka dostupnih tijekom izrade karte - Često je popračena geološkim profilima, stupovima i pisanim izvje ...opširnije »

Naučna metoda u arheologiji

thumbnail
Arheologija može biti veoma dosadna, mukotrpna i fizički iscrpljujuća
- Svake godine iskopavamo hiljade nalazišta, jedna sa sitničavim i potpunimstrpljenjem, druga u silnoj žurbi
- Svake godine se smrzavamo do koske ili nas skoro na smrt bodu komarci
- Miljama daleko od pristojnog restorana, čak i ...opširnije »

Kartografija

thumbnail
Geografija, kartografija, karta. Kartografija je djelatnost koja se bavi prikupljanjem, preradom, pohranjivanjem i upotrebom prostornih informacija, te posebno njihovom vizualizacijom kartografskim prikazom. Pri tome se prostornom informacijom smatra svaki navod, kojemu uz iskaz o značenju objekta pripada i položajna ...opširnije »

Djevojačka pećina

thumbnail
Pećinu su, možda, koristili već paleolitski lovci jer neki prikazipo potezima neobično sliče na ureze u Pećini pod lipom kod Sokoca koji pripadaju najmlađem razdoblju mlađepaleolitske umjetnosti, ali za definitivan sud su potrebna dodatna istraživanja. Ranom bronzanom dobu pripadaju polja sa tačkama i v ...opširnije »

Susret speleologa Bosne i Hercegovine

thumbnail
- Zabilješke o šišmišima u par pećina u okolici Stoca - Pećina “Šuplja Stijena” u MZ Potpeć, Srebrenik - Teci kanjonom, ljepotice (film) - Aktivnost komisije za speleologiju Planinarskog saveza BiH - Speleološka istraživanja na području sjeveroistočne Bosne sa posebnim osvrtom na šišmiše ...opširnije »

Geologija jugoslavije

thumbnail
Geologija kao nauka, odnosno "moderna geologija" oformljena je početkom 19. veka kada su škotski i saksonski rudari osetili potrebu da primenjuju stečena iskustva i geološka znanja u potrazi za rudnim ležištima. Od tada pa na dalje, geologija se vrlo brzo razvijala kako kao fundametalna grana prirodnih nauka, tak ...opširnije »

Geologija okolisa

thumbnail
Prema Websterovom rječniku pojmova, okoliš je sve ono što okružuje; uvjeti koji okružuju, utjecaji ili sile koji utječu na rast i razvoj živih bića. U Zakonu o zaštiti okoliša, okoliš je prirodno okruženje organizama i njihovih zajednica uključivo i čovjeka, koje omogućuje njihovo postojanje i njihov dal ...opširnije »

Podzemni svijet otoka Miljeta

thumbnail
Otok Mljet poznat po svojoj blagoj klimi i prirodnim krasotama, omiljeno je turističko odredište. Raznolikost biljnog i životinjskog svijeta privukla je na ovaj otok mnoge prirodoslovce pa tako i istraživače špilja i špiljske faune. Prva istraživanja mljetskog podzemlja potaknuta su neobjašnjivim podzemnim d ...opširnije »

Biospelogica Dinarica

thumbnail
Istraživanje i zaštita špiljskih tipskih lokaliteta faune Dinarida. i krš jest područje dugačko oko 700 km i široko do 150 km. Proteže se u smjeru sjevero-zapad-jugoistok, od rijeke Soče u Italiji i Sloveniji, preko Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, djelića jugozapadne Srbije do sjeverozapadne Albani ...opširnije »
Pogledajte još knjiga iz ove oblasti:

Besplatan dizajn za vaš sajt | Templejti za blog