Ukupno 33 knjiga u kategoriji Geologija
Geologija, mineralogija.

BiH na geografskim kartama od prvih početaka do kraja XIX vijeka

thumbnail
BiH na geografskim kartama od prvih početaka do kraja XIX vijeka. Naša savremena kartografija ovladala je i ovladava najnovijim tehničkim i naučnim dostignućima na svom području. Ali našoj savremenoj kartografiji nedostaju sveobuhvatni prikazi i analize geografskih karata iz prošlosti na kojima su razni aut ...opširnije »

Kartografski rječnik

thumbnail
Kartografsko-geoinformatički rječnik na hrvatskom jeziku. ...opširnije »

Geografija Jugoistočne Evrope

thumbnail
Geografija Jugoistočne Evrope.Geografija Jugoistočne Evrope, pdf na 57 stranica. ...opširnije »

Geologija

thumbnail
Geologija (grčkih riječi γη (Gea = Zemlja) i λογος (logos = znanost) (rasprava, diskusija)) je znanost koja se bavi proučavanjem Zemlje. Pokušava objasniti kako je Zemlja oblikovana i kako se mijenja. Znanstvenici koji se time bave zovu se geolozi i proučavaju tlo, stijene, planine, rijeke, oceane i druge d ...opširnije »

Inžinjerska geologija s osnovama geologije

thumbnail
Inženjerska geologija je znanost posvećena istraživanju, proučavanju i rješavanju inženjerskih i okolišnih problema koji su posljedica interakcije između geoloških značajki i graditeljske djelatnosti čovjeka. Inženjerska geologija se također bavi predviđanjem i razvojem mjera zaštite od geoloških hazard ...opširnije »

Krš i pećine Bosne i Hercegovine

thumbnail
Začetkom speleoloških istraživanja u našoj zemlji možemo smatrati rad dubrovačkog znanstvenika i filozofa Nikole Gučetića (1549-1610) pod naslovom Sopra le Metheore d Aristotile, objavljen u Veneciji 1584. godine, u kojoj objašnjava pojavu vjetra na ulazu u jed-nu pećinu u Popovu polju, koju ne imenuje, ali j ...opširnije »

Kristalna struktura

thumbnail
Kristali su građeni od manjih strukturnih jedinica koje su pravilno raspoređene u trodimenzionalnu mrežu ilikristalnu rešetku. Ove manje strukturne jedinica su ili atomi ili grupe atoma ili cijelemolekule (grupe molekula). Idealni kristal zamišljamo kao prostornu tvorevinu dobivenu beskonačnim ponavljanjem jedn ...opširnije »

Stijene litosfere

thumbnail
Stijena je sastavni dio litosfere ili Zemljine kamene kore, određenog načina geološkog pojavljivanja, teksture, strukture i mineralnog sastava. Kamen je prirodno ili umjetno odvaljeni dio stijene. U graditeljstvu se kamen rabi kao prirodni ili arhitektonsko-građevni za gradnju te oblaganje pročelja i unutarnjih ...opširnije »

Boja kristala

thumbnail
Minerali, drago i poludrago kamenje oduvek su fascinirali čoveka, pre svega zbog svoje vizuelne privlačnosti i izuzetne čistoće,ali i igre boja i transparentnosti. To što su minerali sposobni da interaguju sa svetlošću jeste posledica njihove specifične građe. Naime minerali kao sastavne delove svoje strukture ...opširnije »

Industrijska primena pripreme mineralnih sirovina

thumbnail
Ova knjiga ima za cilj da prikaže primenu pripreme minerainih sirovina u industrijskim procesima. Slobodno se može reći, da danas ne postoji nijedna prirodna sirovina — ugalj, metalične ili nemetalične rude — koja za dalji proces industrijske primene i korišćenja ne zahteva primenu odgovarajućeg postupka p ...opširnije »
Pogledajte još knjiga iz ove oblasti:

Besplatan dizajn za vaš sajt | Templejti za blog