Vodič z apočetnike u akvaristici

Vodič z apočetnike u akvaristici

KRATAK OPIS I SADRŽAJ:

Ovaj vodič ima jedan jedini cilj; potpunim početnicima u akvaristici odgovoriti na temeljna pitanja koja ih muče u počecima ili prije početaka bavljenja kvaristikom. Smjernice koje će ovdje biti izložene temelje se na podacima iz literature za početnike i na praktičnim iskustvima akvarista koji su sudjelovali u izradi ovoga vodiča.

Za početak Vam želimo čestitati na izboru hobija (koji vrlo lako prelazi u ljubav, pa i u opsesiju). Akvaristika je jedan od najboljih načina za iskorištavanje slobodnog vremena i jedan od najuzbudljivijih i najzanimljivijih načina bavljenja životinjama, biljem i općenito prirodnim svijetom.
Akvarij nije primarno «ukras u domu». Akvarij je prije svega jedan mikrosvijet, jedan mikroekosustav koji bi trebao (ili bismo mi to tako željeli) funkcionirati kao da je prirodan.
Akvaristi zapravo pokušavaju stvarati uvjete kakvi vladaju u prirodnom staništu onih organizama koje su zarobili u staklenoj kocki. Kad akvarist uspije svoj akvarij urediti tako da se u njemu svi živi organizmi osjećaju dobro (kvaliteta i kemijski sastav vode, osvjetljenje, temperatura, biološki uvjeti, uređenje akvarija) tada i akvarij izgleda prirodno i lijepo.

Tek tada možemo reći da je akvarij «ukras doma», jer dobro i kvalitetno uređen i održavan akvarij zaista izgleda dobro.
Vodič z apočetnike u akvaristici