Propadanje kruške

Propadanje kruške

KRATAK OPIS I SADRŽAJ:

Današnja se voćarska proizvodnja zasniva na primjeni svih agrotehničkih mjera, od pojačane gnojidbe, navodnjavanja, rezidbe, intenzivne zaštite protiv bolesti i štetnika, do sadnje novih gospodarski vrednijih sorti s novim sustavima uzgoja. U složenim agroekosustavima, kao što su voćnjaci, postoje povoljni uvjeti za razvoj štetnika i bolesti, između ostalih i fitoplazmoza.
Proizvodnja krušaka u Hrvatskoj nema zna čajnu poziciju u voćarstvu, primarno zbog problema koje u proizvodnji uzrokuju i kruškine buhe. Prema podacima iz 2008. nasadi krušaka u Hrvatskoj zauzimaju približno 500 ha.
Osim spomenutih štetnika kruške javljaju se i gljivične i bakterijske bolesti, ali i fitoplazmoza propadanja kruške. Uzročnik propadanja je fi toplazma koja u Europi ima karantenski status te je njezina kontrola propisana i administrativnim mjerama. Zbog njezina značaja i statusa prijeko je potrebno da proizvođači, rasadničari, stručnjaci, nadzornici i svi ostali koji su vezani uz proizvodnju budu upoznati s njome.
Propadanje kruške