Ukupno 15 knjiga u kategoriji Dokumentarci
Dokumentarci iz oblasti nauke, religije, zdravlja, alternativne medicine, teorija zavjera...

Grčko - Persijski ratovi

thumbnail
Za razliku od nezavisnih polisa na grčkom kopnu, maloazijski grčki polisi bili su pod kontrolom Perzije još od doba Kira Velikog. Perzijski satrapi nametali su velike poreze, a ograničena je i sloboda trgovinekoja je bila glavna djelatnost maloazijskih Grka, što je potaklo jonski ustanak( oko 500.g.B.C.), a sredi ...opširnije »

Svijet kritala - katalog

thumbnail
U katalogu će biti opisano što su minerali i kako nastaju te koja je njihova uloga u formiranju Zemljine kore i Zemlje općenito. Uz građu Zemlje bit će objašnjeni glavni mehanizmi nastanka stijena i vrste stijena. Osim karakterističnim kemijskim sastavom, minerali su određeni i fizikalnim svojstvima koja su za ...opširnije »

II svjetski rat u boji

thumbnail
Uz razvoj zrakoplovstva i bombardera b-17, Amerikanci imaju mogućnost napasti Njemačke gradove i uzvratiti napad njemačkoj Luftwaffei. Napadi su razorni i Njemačka je ekonomski i moralno poljuljana. Savezničke snage bore se u Italiji i kreću se prema Rimu. nijemci na Gustafovoj liniji i drevnom brdu Monte Casin ...opširnije »

Na Drini krvavi Višegrad

thumbnail
Dokumentarni film Avde Huseinovića priča je o stradanju Bošnjaka u Višegradu, ne samo u proteklom ratu, nego i ranije kroz povijest. U filmu govore brojni svjedoci stravičnih zločina nad Bošnjacima koji su se događali u tom gradu. ...opširnije »

Dan kada je Izrael napao Ameriku

thumbnail
Dokumentarni film o događaju koji je gotovo pa nepoznat. Zašto su uloženi veliki napori da se vijest o napadu na ratni brod SAD-a Liberty, u kojem su poginula 34 mornara, zataška? ...opširnije »

Furmani Romanije

thumbnail
Furmani Romanije - dokumentarni film. Dokumentarni film o furmanima, znatu koji izumire. ...opširnije »

9/11: Stručnjaci govore

thumbnail
Dokumentarni film o 11. septembru - datumu nakon kojeg svijet više nije isti. Nakon ovog događaja, svijet ulazi u nove ratove i nove krize. ...opširnije »

Stojadinima do Černobila

thumbnail
Trideset tri godine nakon velike nuklearne katastrofe u Černobilu, a prije serije koja je u rekordnom roku osvojila svijet, trojica ljubitelja Zastave 101 prešli su 4000 kilometara kako bi posjetili Zonu isključenja. ...opširnije »

Kako je ubijen Đinđić

thumbnail
Najznačajniji srpski dokumentarac posle sloma Miloševića. Jedinica je najozbiljniji i najobimniji film o nastanku tajne formacije srpske tajne policije, poznatijom kao Jedinica za specijalne operacije ili, jednostavno, Crvenim beretkama. Sve o ratnom putu Crvenih beretki i Arkanove garde u Hrvatskoj, Bosni i na Koso ...opširnije »

Drugi svjetski rat

thumbnail
Drugi svjetski rat (1. septembar 1939 – 2. septembar 1945) bio je globalni rat koji je trajao od 1939. do 1945, iako su povezani sukobi počeli ranije. U njemu su bile uključene sve velike sile koje su formirale dva suprostavljena vojna saveza: Saveznici i sile Osovine. To je bio najrasprostranjeniji rat u historiji ...opširnije »
Pogledajte još knjiga iz ove oblasti:

Besplatan dizajn za vaš sajt | Templejti za blog