Ukupno 54 knjiga u kategoriji IT Razno

Analiziranje podataka u Excelu

thumbnail
Analiziranje podataka danas je jedan od najunosnijih IT poslova koji se traže na berzama rada. Naučite kako analizirati podatke putem moćnog microsoft alata Excela. Knjiga je na engleskom jeziku. ...opširnije »

Kratka povijest DNS-a

thumbnail
Kako je sve počelo. Američko Ministarstvo odbrane (Department of Defense, DoD) odlučilo je uložiti novac u razvoj svoje nove mreže. On je povjeren organizaciji Advanced Research Projects Agency(ARPA). Zanimljivo je reći kako je uopće nastala sama ARPA: Amerikanci su osnovali tu agenciju za “napredna istraživa ...opširnije »

Sve o kompjuterskim virusima

thumbnail
Sve o kompjuterskim virusima - TutorijalVirus je program ili kod koji se sam replikuje u drugim datotekama s kojima dolazi u kontakt. Može se nalaziti i zaraziti bilo koji program, sektor za podizanje računara, dokument koji podržava makronaredbe, tako da promeni sadržaj te datoteke i u nju kopira svoj kod. Ra ...opširnije »

Testiranje softvera

thumbnail
Testiranje softwera je integralni dio procesa razvoja softvera, sa ciljem osiguravanja kvaliteta finalnog proizvoda. U ljudskoj prirodi je da pravimo greške. Neke grešle mogu biti sitne i nebitne, dok druge mogu biti veoma ozbiljne i skupe, pa čak i dovesti do ljudskih žrtava. Tetiranje softvera je neophodno kak ...opširnije »

Vještačka inteligencija

thumbnail
Termin umjetna inteligencija (artificial inteligence - AI) potiče od Johna McCartyja i označava pojavu inteligencije koja je ostvarena na umjetni način, tj. putem programiranja računara. Međutim, mnogi autori i stručnjaci iz ove oblasti se ne slažu s tim da termin umjetna inteligencija u potpunosti i najbolje op ...opširnije »

Računarski sistem hardver i softver

thumbnail
Postoje razne klasifikacije računarskih sredstava (zavisno od izabranog kriterijuma)Ako se kao kriterijum izabere princip funkcionisanja, možemo razlikovati: •kontinualna (analogna) računarska sredstva •digitalna (diskretna) računarska sredstva ...opširnije »

Operativni sistemi

thumbnail
Računar je kompleksni sistem sastavljen od raznih delova, kao što su: procesor, memorija, diskovi, tastatura, miš, štampač, skener itd. Pisanje programa na taj način da se ti delovi računara programiraju direktno je vrlo težak posao. Zato je došlo do ideje da se stavi jedan sloj između aplikacionih programa i ...opširnije »

Osnove teorije informacije

thumbnail
- Informacija je preslikavanje stanja jednog subjekta, pričemu to preslikavanje ne mora biti jednako za svesubjekte- Iako je ovo više filozofska definicija, iz nje se naziruneke bitne stvari, poput: 1. Različitost preslikavanja! 2. Komunikacioni proces! ...opširnije »

Standardna arhitektura mikroprocesora

thumbnail
Svaki sastavni deo, a time i celi mikroprocesor, najbolje je opisan skupom registara i njihovom funkcijom, putevima između registara, nizom operacija koje se izvode na binarnim informacijama skladištenim u registrima, te upravljačkim funkcijama koje rukovode tim operacijama. Skup registara, putevi između njih, orga ...opširnije »

Strukture podataka ialgoritmi

thumbnail
Strukture podataka i algoritmi su u nerazluˇcivoj vezi: nemogu ́ce je govoriti o jednom a da se nespomene drugo. U ovom kolegiju prouˇcavat ́cemo baˇs tu vezu: promatrat ́cemo kako odabrana strukturapodataka utjeˇce na algoritme za rad s njom, te kako odabrani algoritam sugerira pogodnu strukturuza prikaz svoj ...opširnije »
Pogledajte još knjiga iz ove oblasti:

Besplatan dizajn za vaš sajt | Templejti za blog