Ukupno 39 knjiga u kategoriji Astronomija

Komete (ni) su tako strašne!

thumbnail
Komete su u našem narodu poznate kao zvezde repatice. Polazeći od reči come (kosa na glavi), Aristotel ih je nazivao cometes – kosmate zvezde. Prvo teleskopsko posmatranje komete obavio je švajcarski astronom Johann Cysar 1618. g. ali najstariji zapisi o pojavama kometa datiraju još 2300 g. pre nove ere. ...opširnije »

Planete sunčevog sistema - osnove

thumbnail
Ako se do sad nismo informirali planeta Sunčevog sustava ima osam i to: Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun. Razlikuju se po nekim karakteristikama i po imenu koje nešto znači, al i po svojim pratiteljima. U našem zvjezdanom sustavu razlikujemo dvije skupine planeta: - planeti sli ...opširnije »

Uranogeometrija

thumbnail
Mape objekata dubokog svemira. Početnica za astronomska promatranja izvan Sunčevog sustava. Umjesto klasične metode "starhoppanja" ove mape su napravljene tako da su objekti dubokog svemira povezani s svijetlim zvijezdama pomoću crta ili jednostavnih geometrijskih likova. Najbolje je koristiti ove karte u kombina ...opširnije »

Astronomski časopis Orion - broj 1

thumbnail
Astronomija je jedna od najstarijih nauka koja se bavi posmatranjem i proučavanjem nebeskih tijela i procesa u svemiru. Ona koristi neke od najnaprednijih tehnologija i najsofticiranijih tehnika koje su dostupne naučnicima, a omogućava nam istraživanje ili opažanje objekata u svemiru, planeta koje kruže oko drugi ...opširnije »

Astronomski časopis Orion - broj 2

thumbnail
Prilikom originalne ideje o izdavanju časopisa Astronomsko društvo Orion je imalo namjeru da se zadržimo na jednom broju tokom godine. Međutim nakon prilično uspješnog izdanja prvog broja, entuzijazma redakcije i članova Društva te izuzetno pozitivnih kritika publike odlučeno je da pokušamo izdati ...opširnije »

Patuljasti planet Ceres

thumbnail
Od kolovoza 2006. godine imamo novu klasifikaciju objekata Sunčevog sustava. Do tada je Ceres smatrana najvećim asteroidom u Sunčevom sustavu, a Pluton planetom. Dvadeset i četvrtog kolovoza 2006. u 15 sati i 3 minute, Ceres i Pluton postaju nova kategorija objekata koji kruže oko Sunca - oboje postaju pat ...opširnije »

Tunguska katastrofa

thumbnail
Odjek eksplozija čuo se čak u Londonu, iako se tamo mislilo da se radi o posljedicama nogometne utakmice. Na sibirskomje nebu ostala užarena svjetlosna pruga dugačka 800 km. Stoljetna stabla rušila su kao da su šibice, a udarni val eksplozije dva je puta obišao zemaljsku kuglu. Požari su uništili više od 2000 ...opširnije »

Priručnik za posmatranje meteora

thumbnail
Meteorska astronomija se kao znanstvena disciplina pocela razvijati tek negdje polovicom XIX. st. No, sama rijec meteor je grckog porijekla i znaci “nešto u zraku”,tako da je ta rijec do XVIII. st. upotrebljavana i za druge atmosferske pojave, kao što su: gromovi, aurore, kiša, oblaci, duge itd. Hipoteza o ci ...opširnije »

Osnovi astronomije za geografe

thumbnail
Sunčev planetarni sistem (Sunčev sistem) podrazumeva Sunce kao centralnu zvezdu i sva tela koja se nalaze pod gravitacionim uticajem Sunca. Drugim rečima, to je prostor u vasioni u kome je gravitacioni uticaj Sunca dominantan i jači od gravitacionog uticaja drugih zvezda. U Sunčevom sistemu 99,86% ukupne mase ...opširnije »

Naša planeta

thumbnail
Što više godina prolazi,zalazimo u sopstvenu prošlost i oslanjamo se na rezultate ispitivanja i istraživanja. U mogućnosti smo da postavljamo teorije o postanku života uopšte. Možda bi bilo besmisleno početi teorijama o nastanku bjelančevina prije skoro 4 milijarde godina, ili o nastanku višećelijskih ...opširnije »
Pogledajte još knjiga iz ove oblasti:

Besplatan dizajn za vaš sajt | Templejti za blog