Ukupno 33 knjiga u kategoriji Astronomija

Letjelice za proučavanje Sunca i heliosfere

thumbnail
Svrha ovog rada je opisati i objasniti svrhu te princip rada letjelica za proučavanje Sunca i heliosfere. U samom početku rada upoznajemo se s letjelicama kojima se Sunce izravno proučava, fizikalnom strukturom instrumenata i fizičkim procesima na koji su najviše usmjerene. U drugom dijelu opisane su letjelice ...opširnije »

Osnovi astronomije

thumbnail
Astronomija je nauka koja proučava nebeska tela, nebeske sisteme i međusistemsku sredinu pojedinačno i u celini. Savremena astronomija je tesno povezana sa matematičkim i prirodnim naukama. Tu povezanost mnogi danas zloupotrebljavaju deleći astronomiju na astrometriju i astrofiziku. Uvođenjem prethodne definic ...opširnije »

Astronomija I

thumbnail
Čovjek je oduvijek imao potrebu objasniti događaje i pojave u prirodi, uključujući nebeske pojave i gibanja. Zn atiželja, religija i praktični razlozi poticali su civilizacije kroz povijest da proučavaju astronomske pojave, što je dovelo do spoznaja koje su postavile temelje astronomije kao znanosti. Nek ...opširnije »

Geodetska astronomija

thumbnail
Geodetska astronomija pripada oblasti sferne astronomije. U vrijeme prije razvoja globalnih sistema za pozicioniranje, osnovna uloga geodetske astronomije sastojala se u pozicioniranju i orjentisanju drzavnih trigonometrijskih mreža najviših redova. ...opširnije »

Komete (ni) su tako strašne!

thumbnail
Komete su u našem narodu poznate kao zvezde repatice. Polazeći od reči come (kosa na glavi), Aristotel ih je nazivao cometes – kosmate zvezde. Prvo teleskopsko posmatranje komete obavio je švajcarski astronom Johann Cysar 1618. g. ali najstariji zapisi o pojavama kometa datiraju još 2300 g. pre nove ere. ...opširnije »

Planete sunčevog sistema - osnove

thumbnail
Ako se do sad nismo informirali planeta Sunčevog sustava ima osam i to: Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun. Razlikuju se po nekim karakteristikama i po imenu koje nešto znači, al i po svojim pratiteljima. U našem zvjezdanom sustavu razlikujemo dvije skupine planeta: - planeti sli ...opširnije »

Uranogeometrija

thumbnail
Mape objekata dubokog svemira. Početnica za astronomska promatranja izvan Sunčevog sustava. Umjesto klasične metode "starhoppanja" ove mape su napravljene tako da su objekti dubokog svemira povezani s svijetlim zvijezdama pomoću crta ili jednostavnih geometrijskih likova. Najbolje je koristiti ove karte u kombina ...opširnije »

Astronomski časopis Orion - broj 1

thumbnail
Astronomija je jedna od najstarijih nauka koja se bavi posmatranjem i proučavanjem nebeskih tijela i procesa u svemiru. Ona koristi neke od najnaprednijih tehnologija i najsofticiranijih tehnika koje su dostupne naučnicima, a omogućava nam istraživanje ili opažanje objekata u svemiru, planeta koje kruže oko drugi ...opširnije »

Astronomski časopis Orion - broj 2

thumbnail
Prilikom originalne ideje o izdavanju časopisa Astronomsko društvo Orion je imalo namjeru da se zadržimo na jednom broju tokom godine. Međutim nakon prilično uspješnog izdanja prvog broja, entuzijazma redakcije i članova Društva te izuzetno pozitivnih kritika publike odlučeno je da pokušamo izdati ...opširnije »

Patuljasti planet Ceres

thumbnail
Od kolovoza 2006. godine imamo novu klasifikaciju objekata Sunčevog sustava. Do tada je Ceres smatrana najvećim asteroidom u Sunčevom sustavu, a Pluton planetom. Dvadeset i četvrtog kolovoza 2006. u 15 sati i 3 minute, Ceres i Pluton postaju nova kategorija objekata koji kruže oko Sunca - oboje postaju pat ...opširnije »
Pogledajte još knjiga iz ove oblasti:

Besplatan dizajn za vaš sajt | Templejti za blog