Ukupno 222 knjiga u kategoriji Književnost

Dvojnik

thumbnail
Bilo je skoro osam sati izjutra kad se titularni savetnik Jakov Petrovič Goljatkin prenuo iz dugog sna, zevnuo, protegao se i najzad sasvim otvorio oči. Dva-tri minuta je, istina, ležao nepomično u postelji, kao čovek koji nije potpuno uveren da li se probudio ili još neprestano spava, da li je java i stvarnost s ...opširnije »

Posljednji slučaj gospođice Marpl

thumbnail
P arohova žena se pojavila iza ugla parohijskog doma, naručja punog hrizantema. Na njene teške bakandže nalepila se povelika količina bogate baštenske zemlje, a nekoliko grumenčića našlo joj se i na nosu, ali ona je toga bila blaženo nesvesna. ...opširnije »

Privid srebra

thumbnail
Kao sunđerasta magla vreme pod kožu hodi Proklijava godina iz pokislog bilja Iz obraza još leto sija Osmeh mi ipak san progriza Lutajuća me voda bistrinom razodeva Sva svetlost tela prozračnog se razleva Zaspao čekam mladu kožu bez oznaka Rudača noći pohlepno toplinu odvlači ...opširnije »

Sužnji

thumbnail
Muhamed Kondžić bio je bosanskohercegovački književnik. U rodnoj Derventi završio je osnovnu i srednju školu, dok je Filozofski fakultet, Odsjek jugoslavenskih književnosti i srpskohrvatskog jezika, završio u Sarajevu. Nakon studija radio je kao prosvjetni radnik i novinar u Derventi, Prnjavoru, Slavonskom ...opširnije »

Hemija smrti

thumbnail
Ljudsko telo počinje da truli četiri minuta posle smrti. Po prestanku života počinje svoju poslednju metamorfozu. Truljenje. Ćelije se rastvaraju iznutra. Tkivo se pretvara u tečnost, pa u gas. Pošto u telu više nema života, ono postaje nepokre- tan obrok za druge organizme. Prvo za bakterije, pa za insekte ...opširnije »

Kralj Lir

thumbnail
Kralj Lear jedno je od najpoznatijih djela Williama Shakespearea, a zasnovano je na kralju Learu, jednom od mitoloških kraljeva Britanije, o kome prvi zapisi potječu iz 12. stoljeća, koje je ostavio povjesničar Geoffrey od Monmoutha. U 18. i 19. stoljeću zbog kritika tragične i tmurne radnje, drama je romantizira ...opširnije »

Glad

thumbnail
Roman je napisan u ja-licu i govori o mladiću u Kristianii (današnje Oslo), koji upada u začarani krug. Treba hranu da bi imao snage raditi, ali ne može si priuštiti kupovinu hrane ako ne radi. Mladić se osjeća sve lošije kako odmiče radnja romana. Život mu je oslikan halucinacijama i fizičkom bolešću, pos ...opširnije »

Putovanje nakraj noći

thumbnail
Putovanje nakraj noći (franc.: Voyage au bout de la nuit) je roman francuskog književnika Louisa-Ferdinanda Célinea iz 1932. Djelo je poluautobiografskog karaktera, a opisuje doživljaje autorovog alter ega, Ferdinanda Bardamua, dok pokušava preživjeti na bojišnici Prvog svjetskog rata, u afričkim kolonijama, am ...opširnije »

Ne tuguj bronzana stražo

thumbnail
Radnja romana prati Krajišnike koji se nakon Drugog svjetskog rata silom prilika odvajaju od svog rodnog kraja i odlaze u Banat. Dolazi do sudara dva mentaliteta: siromašnog planinskog, koji je nastao borbom za goli opstanak, i bogatog ravničarskog, koji je nastao u mirnoj banatskoj svakodnevnici. Junaci romana bore ...opširnije »

Modra rijeka

thumbnail
Obnovljeno izdanje zbirke pjesama “Modra rijeka” poznatog bh. pjesnika Maka Dizdara, iz 1971. godine, od danas je dostupno svima putem interneta. Fondacija Mak Dizdar odlučila je ovu vrijednu zbirku sačuvati od zaborava i predstaviti je doslijedno kakva je bila i u štampanom izdanju 1971. i 1972. godine. ...opširnije »
Pogledajte još knjiga iz ove oblasti:

Besplatan dizajn za vaš sajt | Templejti za blog