Ukupno 199 knjiga u kategoriji Književnost

Put u središte Zemlje

thumbnail
Jedne nedjelje, točnije 24. 5. 1863. godine, moj ujak profesor Lidenbrock pohitao je prema svojoj maloj kući u Königstrasse [1] 19, jednoj od najstarijih ulica stare gradske četvrti Hamburga. Sluškinja Martha pomislila je kako poprilično kasni s poslom, jer joj je ručak tek pomalo počeo cvrčati na kuhinjs ...opširnije »

Filip, dječak bez imena

thumbnail
Na zagrebački Glavni kolodvor vlakovi dolaze svakih nekoliko minuta. Nekima je ovo krajnja postaja, nekima tek usputna. Najprije bi se preko zvučnika čula najava dolaska vlaka. Zatim bi vlak, uz potmulu tutnjavu, ušao u postaju i zaustavio se na peronu, a malo potom bujica putnika nagrnula bi iz pothodnika pr ...opširnije »

Bijeli jelen

thumbnail
Zvala se Anka, i bilo joj je šest godina. Bila je malena, kao da su joj tek četiri godine, žuta kao vosak, mršava kao pile. Njezino odijelo je bilo uvijek radrpano, lakti goli a noge bose. To bijedno siroče nije znalo ni za oca ni za majku. Roditelji su joj bili težaci. Umriješe dok je Anka jošte bila u povoj ...opširnije »

Priče ili bajke iz prošlih vremena

thumbnail
Živjeli jednom jedan kralj i kraljica koji bijahu vrlo nesretni jer nisu imali djece, toliko nesretni da se to ne može niti izreći. Išli su u sve moguće toplice; pokušavali sebi pomoći na sve načine, zavjetima, hodočašćima, sitnim pobožnostima, ali ništa nije koristilo. Napokon ipak kraljica ostane trudn ...opširnije »

Poštarska bajka

thumbnail
Pitam se - kad već mogu postojati bajke o svakojakim ljudskim zvanjima i zanimanjima, kao što su one o kraljevima, prinčevima i lopovima, pastirima, vitezovima i čarobnjaci-ma, divovima, drvosječama i vodenjacima, zašto ne bi mogla postojati i bajka o poštaru? Uostalom, poštanski ured je gotovo poput nekakvog u ...opširnije »

Djeco, laku noć

thumbnail
Usred doline stajala je kućica i na njezinu se dvorištu kočoperila kokoš, najbjelja među bijelim kokošima. Gospodarica je tvrdila da još nije vidjela ljepše. Voljela je s njom razgovarati i ponekad bi je pogladila po leđima. Kokoš bi svakog dana snijela jaje i svakog je dana čekala da joj gospodarica kaže d ...opširnije »

Pinocchiove pustolovine

thumbnail
Ne znam kako se to dogodilo, ali živa je istina da je jednoga lijepog dana taj komad drva dospio u radionicu jednog starog drvodjelje, koji se zvao majstor Antonio, ali su ga svi zvali majstor Ciliegia, zbog vrška njegovog nosa koji je uvijek bio sjajan i ljubičast poput zrele trešnje. ...opširnije »

Crvenkapa

thumbnail
Jedna od najpoznatihih bajki braće Grim, priča o devojčici Crvenkapi, koja treba da odnose svojoj baki ručak, ali je problem put koji vodi preko šume u kojoj živi veliki strašni i lukavi vuk. Crvenkapica je neustrašiva, ali da li će joj to biti dovoljno da se spase od vuka? ...opširnije »

Zlato

thumbnail
ALJASKA – velika nalazišta zlata u području reke Klondike, Jedan od hiljade ljudi koji su pošli u potragu za zlatom bio je i budući pisac Jack London. Bila je tiha noć u Tivoliju. Kraj krčmarske tezge, smještene na jednoj strani prostrane, od tesanih balvana sagrađene prostorije, stajalo je naslonjeno deseta ...opširnije »

Viljem Tel

thumbnail
Viljem Tel (franc. Guillaume Tell, ital. Guglielmo Tell, nem. Wilhelm Tell) je legendarni švajcarski junak iz 14. veka. Tel je bio poznat kao strelac samostrelom. U to vreme (1307. godine) Habzburška monarhija je vladala Švajcarskom. Namesnik Gesler (Hermann Gessler) postavio je šešir na glavni gradski trg u ...opširnije »
Pogledajte još knjiga iz ove oblasti:

Besplatan dizajn za vaš sajt | Templejti za blog