Ukupno 222 knjiga u kategoriji Književnost

Parker Pajn na delu

thumbnail
Nakon četiri nezadovoljna uzdaha, ozlojeđenog pitanja zašto niko ne može da ostavi njegov šešir na miru i treska vratima, gospodin Pekington je izašao iz kuće kako bi uhvatio voz za centar grada u 8.45. Gospođa Pekington je ostala da sedi za trpezarijskim stolom. Lice joj beše cr-veno, usne stisnute, a j ...opširnije »

Imanje Hollow

thumbnail
U šest i trinaest, u petak ujutro, Lusi Angkatel otvorila je svoje velike plave oči, dočekavši tako još jedan dan; kao i uvek, bila je istog časa sasvim budna i odmah poželela da razmislja o problemima koje je dozvao njen neverovatno delatni um. Osetivši veliku potrebu da se sa nekim posavetuje i porazgovara i ...opširnije »

Jurski park

thumbnail
Poslednje godine dvadesetog veka svedok su naučne potere za zlatom zapanjujuđih razmera - strmoglave i pomahnitale jurnjave da se komercijalizuje genetički inženjering. Ovaj poduhvat odvija se tako brzo - sa toliko malo spoljašnjih tumačenja - da njegove razmere i posledice gotovo da se i ne shvataju. Biotehnolog ...opširnije »

1, 2, cipela se raspala

thumbnail
Gospodin Morli nije baš bio u svom najboljem izdanju na doručku. Žalio se na slaninu, pitao je zašto kava mora izgledati ka tekuće blato, i primjetio je da su pahuljice za doručak, jedne gore od drugih.Gospodin Morli je bio malen čovjek odlučne čeljusti i ratoborne brade. Njegova sestra, koja mu je održav ...opširnije »

Kod bijelog konja

thumbnail
Čini mi se da se na dva načina može pristupiti ovoj čudnoj stvari u vezi s Bijelim konjem. Usprkos svim nastojanjima, teško je postići jednostavnost. Nije, naime, moguće »Početi od početka, ići do kraja i tada stati. Jer, gdje je početak? Povjesničaru to uvijek predstavlja poteškoću. Na kojem mjes ...opširnije »

Agata Kristi - N ili M

thumbnail
Tommy Beresford skinuo je kaput u hodniku stana. Objesio ga je pažljivo, ne žureći nikamo. Šešir je odložio na vješalicu. Ispravio je ramena, namjestio odvažan osmijeh na licu i ušao u dnevni boravak, gdje je njegova žena sjedila i plela vojničku kapu od sivo-žute vune. Bilo je to proljeće 1940. godi ...opširnije »

Ubistvo u Mezopotamiji

thumbnail
Događaji ispričani u ovoj priči zbili su se otprilike prije četiri godine. Okolnosti pod kojim su se zbivali, po mom mišljenju, zahtijevaju da se otvoreno iznesu pred javnost. Kruţile su kojekakve fantastične i smiješne glasine da su najvaţniji dokazi zatajeni. Takvo izvrtanje činjenica, osobito je uzelo ma ...opširnije »

Posle sahrane - Agata Kristie

thumbnail
Stari Lenskomb gegao se iz sobe u sobu i dizao roletne. Tu itamo svojim bolešljivim očima virnuo bi kroz prozore.Uskoro će se vratiti sa sahrane. Malo je ubrzao svoje kretnje.Bilo je mnogo prozora. Enderbi Hol bio je prostrano zdanje iz viktorijanskog dobaizgrađeno u gotskom stilu. U svim sobama bile su zastrte za ...opširnije »

Smrt dolazi na kraju

thumbnail
Radnja ovog romana događa se u gradu Tebi, smještenom na zapadnoj obali Nila, u Egiptu oko 2000 god. pr. Kr. I vrijeme i mjesto radnje odabrani su slučajno i nemaju nikakva utjecaja na radnju. Bilo koje drugo mjesto i bilo koje drugo vrijeme posluţili bi jednako dobro: međutim, dogodilo se daje inspiracija za oba ...opširnije »

Opasnost kod End Hausa

thumbnail
Vjerujem kako na jugu Engleske nema primorskoga grada koji bi bio tako privlačan kao St. Loo. Zasluţio je naziv kraljice kupališnih mjesta i snaţno podsjeća na Rivijeru. Obala Cornvalla po mojemu je uvjerenju u svakom pogledu isto toliko čarobna kao i ona na jugu Francuske. Rekao sam to svom prijatelju Herculeu ...opširnije »
Pogledajte još knjiga iz ove oblasti:

Besplatan dizajn za vaš sajt | Templejti za blog