Ukupno 199 knjiga u kategoriji Književnost

Roman o novčiću

thumbnail
Roman je podijeljen na šest dijelova i svaki od njih sastoji se od nekoliko poglavlja, osim posljednjeg koje ima samo jedno. Osim imena crnog mačka Groma i židovskog trgovca Samuela, autor ne navodi imena ostalih likova. U prvom dijelu romana je opisano gdje je i kako nastao novčić, a u njemu se također, kao ...opširnije »

Lađarski put

thumbnail
Lađraski put je knjiga koja započinje plovidbom dječaka i njegova oca Savom. Otac je u upravljao čamcem i pričao dječaku kako je radio na lađi. Putujući lađarskim putom, zaustavili su se u hladu vrbe, te se približavaju ušću Ukrine u Savu, a u travi bez obje noge leži Savo. Savo moli Huanovog oca da g ...opširnije »

Čudo od djeteta

thumbnail
Čudo od djeteta Advana Hozića zbirka je dječjih pripovijedaka. Sastoji se od ukupno dvadeset kraćih priča: Čudo od djeteta, Simba, Sve piše na zidu, Kućni špijun, Ljetni provod, Lekcija, Prva nagrada, Šaptač, Poeta, Majstorija, Nesreća, Osveta, Crni Mate, Dobrovoljac, Obračun, Glumac, Rankin ispit, Šaran, ...opširnije »

Priča i zlatno pero

thumbnail
Nekada davno, prije puno i puno godina, kralj Zločesti se naljutio na svoju Dobru Dušu, istjerao je iz svog srca i strpao u malu kutiju, a ključić progutao da ga nikad niko ne nađe. Godine su prolazile polahko, a Dobra Duša, zatvorena i sama, tiho je tugovala. U početku se još mogla ljutiti, pa je kucala u na ...opširnije »

Tiha rijeka djetinjstva

thumbnail
“Tiha rijeka djetinjstva” autora Alije Hasagića Dubočanina na neki je način pjesnikov osobni emotivni oslonac, sve ono što njegova pojava je jer kroz njegovo cijelo duhovno biće nepovratno teče i njegova tiha rijeka proživljenog djetinjstva. Pjesnikovo djetinjstvo tema je i glavna okosnica knjige za dje ...opširnije »

Prosjak Luka

thumbnail
Tiho teče Sava krajem. Uz nju bijeli se vrbinje. Voda bije o niske bregove, zajeda se u zemlju, šumi grmljem, struže preko bijelih prudina. S one strane stere se nisko čupavo grmlje borovice, nad koje se izvija gdjegdje ljeskovina ili čislo nasađenih okresanih vrba, pod kojima su Cigani živičari razapeli svoje ...opširnije »

Sretni vladar

thumbnail
Visoko iznad grada na visoku stupu stajao je kip sretnoga vladara. Bio je sav pozlaćen tankim listićima čistoga zlata, oči su mu bile dva sjajna safira, a krupan crven rubin sjao mu na balčaku. I zaista su mu se jako divili. - Krasan je kao vjetrokaz - primijeti jedan gradski vijećnik koji je želio steći sl ...opširnije »

Divlji konj

thumbnail
U početku sam živio u divljini, na prostranim, otvorenim pašnjacima. Zvali su me Divlji konj. Ondje, gdje sevjetrovi sudaraju prsima prostiralo se moje mjesto pod suncem. Na potocima i izvorima bile su moje žeđi, a uosamljenim šumarcima moje šutnje i moja rzanja. ...opširnije »

Nemam vremena

thumbnail
Znate li što je to kratko vrijeme? To je ono vrijeme koje zovemo NEMAM VREMENA. Često ga zovemo i JAKO MI SE ŽURI. Tog kratkog vremena ponekad ima previše. Može trajati od nula do bezbroj sati, ali je svejedno kratko. U tom vremenu ne može se naučiti lekcija iz zemljopisa ili povijesti, iako praznici traju dva t ...opširnije »

Pisma iz mog mlina

thumbnail
Pred Honorata Grapazija, javnoga bilježnika u Pamperigousteu, pristupio je gospodin Gaspard Mitifio, suprug Vivette Cornille, krčmar i žitelj Cigalieresa, koji izjavljuje da je prodao i prenio u vlasništvo, pravno i stvarno bez ikakvih dugova, povlastica i hipoteka, ovdje nazočnomu gospodinu Alphonseu Daudetu, pje ...opširnije »
Pogledajte još knjiga iz ove oblasti:

Besplatan dizajn za vaš sajt | Templejti za blog