Ukupno 145 knjiga u kategoriji Književnost

Bosna i Hercegovina od najstarijih vremena do kraja Drugog svjetskog rata

thumbnail
Knjiga "Bosna i Hercegovinaod najstarijih vremena do kraja Drugo svjetskog rata" rezultat je višemjesečne plodne saradnje Press-centra Armije Republike Bosne i Hercegovine i grupe historičara koji rade u Institutu za historiju na Filozofskom i Pravnom fakultetu u Sarajevu. ...opširnije »

Odabrane pripovijetke

thumbnail
U glib, Nezasitost i bijeda, Iz vlegegradskog podzemlja, Pripovijest o Marcelu Remeniću. ...opširnije »

Robinzon Kruso

thumbnail
Zovu me obično Robinzon Kruso i vjeruju da je to moje ime i prezime. Ali nije tako. Robinzon je porodi čno ime moje majke, a Kruso moga oca. Ali tako su me prozvali po obi čaju u našoj porodici, i pod tim ću imenom,nema sumnje, ostati poznat svima ne samo do kraja svoga ...opširnije »

Hajduci

thumbnail
U predgovoru delu “Hajduci”, autor dela Nušić objašnjava kako je roman napisao za dečicu svoga prijatelja, jer su čitala jednu od njegovih knjiga koje nisu bile primerene za decu. Dao im je reč da će napisati nešto za njih, pa ovaj roman ima i posvetu, a pre svega pisao je da nasmeje i pouči decu. Rom ...opširnije »

Digitalna tvrđava

thumbnail
Den Braun - Digitalna tvrđavaVrhunska šifra je moćna, opasna – i nerešiva…Kada je nepobediva mašina za dešifrovanje Agencije za nacionalnu bezbednost naišla na tajanstveni kod koji nije mogla da reši, Agencija je pozvala svog glavnog kriptografa, Suzan Flečer – genijalnu, prelepu matematičarku. Njeno ot ...opširnije »

Virus

thumbnail
Iza velikog pulta u predvorju sjedio je metalni robot osiguranja, okružen videoekranima koji su iz svih moguæih kutova prikazivali eksterijer zgrade koji se stalno mijenjao. Druga skupina ekrana prikazivala je nepromjenjivu sliku praznih hodnika na katu. Na pultu ispred robota nalazio se samo jedan starinski telefon. ...opširnije »

Poezija

thumbnail
Meni više ništa, ni ružno ni dobro, ne može da se desi. Ostalo je naprosto da brojim dane, ko smjeran redov, s malom razlikom u smislu i žestini. Treba to pojmiti i izgovoriti, napokon, mirno: doći će i uzeće sve, uzevši kost i meso. ...opširnije »

U agoniji

thumbnail
U agoniji je drama Miroslava Krleže u dva ili tri čina objavljena 1928. godine u Hrvatskoj reviji, a premijerno izvedena 14. travnja iste godine u HNK Zagreb. Ova drama je druga iz ciklusa Glembajevi, uz Gospodu Glembajeve i Ledu. ...opširnije »

Kraljica iz dvorišta

thumbnail
U dvorištu se nalazila šupa. Bila je zapuštena. Vrata su joj se cimala na samo jednoj baglami. Ponekad, kada bismo se igrali žmurke, skrivali smo se iza tih vrata. Bio je mjesec maj. Bašta je bila u cvatu. Pčele su zujale. Kod naših roditelja poče da navraća mala, debela žena. Bila je visoka kao neko dijet ...opširnije »

Jesen u gradu

thumbnail
"Jesen je u gradu najljepša u parku tu svaka klupa liči na barku koja tiho siječe vode zlatnog mora, pa, kad se uljulja od blagog šumora, zastane ispod reda kestenova ..." U Ilirskoj Bistrici, 1999. godine Ismet Bekrić napisa između ostalog: "Već punih sedam godina nisam pod krošnjama svoji ...opširnije »
Pogledajte još knjiga iz ove oblasti: