Ukupno 194 knjiga u kategoriji Književnost

Ne tuguj bronzana stražo

thumbnail
Radnja romana prati Krajišnike koji se nakon Drugog svjetskog rata silom prilika odvajaju od svog rodnog kraja i odlaze u Banat. Dolazi do sudara dva mentaliteta: siromašnog planinskog, koji je nastao borbom za goli opstanak, i bogatog ravničarskog, koji je nastao u mirnoj banatskoj svakodnevnici. Junaci romana bore ...opširnije »

Modra rijeka

thumbnail
Obnovljeno izdanje zbirke pjesama “Modra rijeka” poznatog bh. pjesnika Maka Dizdara, iz 1971. godine, od danas je dostupno svima putem interneta. Fondacija Mak Dizdar odlučila je ovu vrijednu zbirku sačuvati od zaborava i predstaviti je doslijedno kakva je bila i u štampanom izdanju 1971. i 1972. godine. ...opširnije »

Odabrani eseji i putopisi

thumbnail
SADRŽAJ: Baudelaire Pjesme V. Vidrića Narodna kultura Lijepa naša domovino Umjetnost i nacionalizam Futurizam Kod kuće Kod kuće plaččetvrti Dva grada Oko Lobora Zagreb i Zagrebi ...opširnije »

Priče iz mutvaka

thumbnail
Ne zna se posigurno kad i kako su nastajale,ali je jedno sigurno, hikaje tj. poučne priče,nastale su u narodu da bi se pamtile. U Bosni je oduvijek bilo umnih i rječitih ljudi, ali većina običnog puka ili nije bila pismena ili nije imala novaca za tada vrlo skupe knjige. U takvom okruženju nastaju hikaje,koje na ...opširnije »

Knjiga o džungli

thumbnail
Bijaše sedam sati jedne vrlo tople večeri, kad se na brežuljcima Seeonee Otac Vuk pro-budio iz svog dnevnog sna, počešao se, zijevnuo, te istegnuo šape, jednu za drugom, ne bi li se oslobodio pospanog osjećaja u njihovim vršcima. Majka Vučica ležala je položivši veliki sivi nos među svoja četiri mladunče ...opširnije »

Roman o novčiću

thumbnail
Roman je podijeljen na šest dijelova i svaki od njih sastoji se od nekoliko poglavlja, osim posljednjeg koje ima samo jedno. Osim imena crnog mačka Groma i židovskog trgovca Samuela, autor ne navodi imena ostalih likova. U prvom dijelu romana je opisano gdje je i kako nastao novčić, a u njemu se također, kao ...opširnije »

Lađarski put

thumbnail
Lađraski put je knjiga koja započinje plovidbom dječaka i njegova oca Savom. Otac je u upravljao čamcem i pričao dječaku kako je radio na lađi. Putujući lađarskim putom, zaustavili su se u hladu vrbe, te se približavaju ušću Ukrine u Savu, a u travi bez obje noge leži Savo. Savo moli Huanovog oca da g ...opširnije »

Čudo od djeteta

thumbnail
Čudo od djeteta Advana Hozića zbirka je dječjih pripovijedaka. Sastoji se od ukupno dvadeset kraćih priča: Čudo od djeteta, Simba, Sve piše na zidu, Kućni špijun, Ljetni provod, Lekcija, Prva nagrada, Šaptač, Poeta, Majstorija, Nesreća, Osveta, Crni Mate, Dobrovoljac, Obračun, Glumac, Rankin ispit, Šaran, ...opširnije »

Priča i zlatno pero

thumbnail
Nekada davno, prije puno i puno godina, kralj Zločesti se naljutio na svoju Dobru Dušu, istjerao je iz svog srca i strpao u malu kutiju, a ključić progutao da ga nikad niko ne nađe. Godine su prolazile polahko, a Dobra Duša, zatvorena i sama, tiho je tugovala. U početku se još mogla ljutiti, pa je kucala u na ...opširnije »

Tiha rijeka djetinjstva

thumbnail
“Tiha rijeka djetinjstva” autora Alije Hasagića Dubočanina na neki je način pjesnikov osobni emotivni oslonac, sve ono što njegova pojava je jer kroz njegovo cijelo duhovno biće nepovratno teče i njegova tiha rijeka proživljenog djetinjstva. Pjesnikovo djetinjstvo tema je i glavna okosnica knjige za dje ...opširnije »
Pogledajte još knjiga iz ove oblasti:

Besplatan dizajn za vaš sajt | Templejti za blog