Ukupno 141 knjiga u kategoriji Književnost

Digitalna tvrđava

thumbnail
Den Braun - Digitalna tvrđavaVrhunska šifra je moćna, opasna – i nerešiva…Kada je nepobediva mašina za dešifrovanje Agencije za nacionalnu bezbednost naišla na tajanstveni kod koji nije mogla da reši, Agencija je pozvala svog glavnog kriptografa, Suzan Flečer – genijalnu, prelepu matematičarku. Njeno ot ...opširnije »

Virus

thumbnail
Iza velikog pulta u predvorju sjedio je metalni robot osiguranja, okružen videoekranima koji su iz svih moguæih kutova prikazivali eksterijer zgrade koji se stalno mijenjao. Druga skupina ekrana prikazivala je nepromjenjivu sliku praznih hodnika na katu. Na pultu ispred robota nalazio se samo jedan starinski telefon. ...opširnije »

Poezija

thumbnail
Meni više ništa, ni ružno ni dobro, ne može da se desi. Ostalo je naprosto da brojim dane, ko smjeran redov, s malom razlikom u smislu i žestini. Treba to pojmiti i izgovoriti, napokon, mirno: doći će i uzeće sve, uzevši kost i meso. ...opširnije »

U agoniji

thumbnail
U agoniji je drama Miroslava Krleže u dva ili tri čina objavljena 1928. godine u Hrvatskoj reviji, a premijerno izvedena 14. travnja iste godine u HNK Zagreb. Ova drama je druga iz ciklusa Glembajevi, uz Gospodu Glembajeve i Ledu. ...opširnije »

Kraljica iz dvorišta

thumbnail
U dvorištu se nalazila šupa. Bila je zapuštena. Vrata su joj se cimala na samo jednoj baglami. Ponekad, kada bismo se igrali žmurke, skrivali smo se iza tih vrata. Bio je mjesec maj. Bašta je bila u cvatu. Pčele su zujale. Kod naših roditelja poče da navraća mala, debela žena. Bila je visoka kao neko dijet ...opširnije »

Jesen u gradu

thumbnail
"Jesen je u gradu najljepša u parku tu svaka klupa liči na barku koja tiho siječe vode zlatnog mora, pa, kad se uljulja od blagog šumora, zastane ispod reda kestenova ..." U Ilirskoj Bistrici, 1999. godine Ismet Bekrić napisa između ostalog: "Već punih sedam godina nisam pod krošnjama svoji ...opširnije »

Idi pa vidi

thumbnail
Idi pa vidi zbirka je pjesama, a podijeljena je u šest dijelova. Autor se u njoj obraća djeci, mladima i odraslima. Stihovi se odlikuju jednostavnošću i čistoćom, pjesničke slike su jasne i govore nam kakve sve ljepote i čuda možemo pronaći i vidjeti u prirodi. Prvi dio u zbirci nosi naziv Nestašni skriva ...opširnije »

Putovanje plave strijele

thumbnail
Rodarijev poznati dječji roman Putovanje Plave Strijele nosi sve karakteristike njegove pripovjedačke poetike. Sam zaplet veoma je maštovit i zabavan, ali korijeni zbivanja mnogo su dublji, prožeti ljubavlju prema djeci. Dječak Francesco silno želi prekrasni električni vlak Plavu Strijelu. Personificirane igrač ...opširnije »

Bulbulistan

thumbnail
Prozni pisac i pjesnik Fevzi Mostarac igrao je značajnu ulogu uknjiževnom i kulturnom životu Bošnjaka u prvoj polovini osamnae stog stoljeća. Kao što su mnogi pisci iz Bosne prije njeg a i u njegovovrijeme pisali svoja djela na dva ili više orijentalnih jezika, tako i Fevzi piše na perzijskom i turskom jeziku. ...opširnije »

Plavi čuperak

thumbnail
Ovu knjigu napisao sam ja. Pomogla su mi sva deca koju sam poznavao. Istina, niko mi nije diktirao stihove, niko birao ili dopisivao nove reči, ali svi su bili prisutni. Bile su prisutne detinje oči, njihove tajne, njihove najlepse l jubavi i snovi. I uopste, uvek kad pišem pesme za decu, radije bih umesto svogimena ...opširnije »
Pogledajte još knjiga iz ove oblasti: