Ukupno 172 knjiga u kategoriji Književnost

Crvenkapa

thumbnail
Jedna od najpoznatihih bajki braće Grim, priča o devojčici Crvenkapi, koja treba da odnose svojoj baki ručak, ali je problem put koji vodi preko šume u kojoj živi veliki strašni i lukavi vuk. Crvenkapica je neustrašiva, ali da li će joj to biti dovoljno da se spase od vuka? ...opširnije »

Zlato

thumbnail
ALJASKA – velika nalazišta zlata u području reke Klondike, Jedan od hiljade ljudi koji su pošli u potragu za zlatom bio je i budući pisac Jack London. Bila je tiha noć u Tivoliju. Kraj krčmarske tezge, smještene na jednoj strani prostrane, od tesanih balvana sagrađene prostorije, stajalo je naslonjeno deseta ...opširnije »

Viljem Tel

thumbnail
Viljem Tel (franc. Guillaume Tell, ital. Guglielmo Tell, nem. Wilhelm Tell) je legendarni švajcarski junak iz 14. veka. Tel je bio poznat kao strelac samostrelom. U to vreme (1307. godine) Habzburška monarhija je vladala Švajcarskom. Namesnik Gesler (Hermann Gessler) postavio je šešir na glavni gradski trg u ...opširnije »

Rat svjetova

thumbnail
Volfgang Kriger, jedan od najboljih poznavalaca tajnih službi, u ovoj knjizi zanimljivo i stručno opisuje njihov način delovanja i razvoj tokom tri hiljade godina, počev od starog Egipta pa do današnjih dana. Ulogu špijuna u doba Aleksandra Velikog teško možemo da uporedimo sa radom savremenih obaveštajac ...opširnije »

Kako vam drago

thumbnail
Šekspirova komedija „Kako vam drago“ (As you like it) napisana je u periodu 1598-1600. godine, a prvi put objavljena 1623. Ton drame je komičan i romantičan. Radnja dešavanja je šesnaesti vijek u Francuskoj u izmišljenoj šumi Ardenne. Glavni sukob u drami – Rosalinda i Orlando su zaljubljeni, ali Rosalinda ...opširnije »

Preobražaj

thumbnail
Kada se Gregor Samsa jednog jutra probudio nakon nemirnih snova, primijetio je da se u krevetu bio pretvorio u golemog kukca. Ležao je na pancirski tvrdim leđima i vidio, ka-da bi malko podigao glavu, svoj nadsvođen, smeđi, zasvođenim ukrućenjima razdijeljeni trbuh, na čijoj se visini pokrivač, koji samo što v ...opširnije »

Crni mačak

thumbnail
Ne očekujem niti tražim da itko povjeruje u ovu silno fantastičnu, a ipak silno jedno-stavnu pripovijetku koju kanim prenijeti na papir. Zaista bih bio lud da to očekujem u slučaju kad mi ni vlastita osjetila ne prihvaćaju ponuđeni im dokaz. Pa ipak, lud nisam – a sasvim sigurno ni ne sanjam. Ali sutra mi je ...opširnije »

Začuđeni svatovi

thumbnail
Na istočnoj istarskoj obali, na visokoj klisurini, na živom stancu, što se okomito iz mora diže, nagomilalo se do pedeset kuća gradića Lučice. Gradić leži nad morem do četiri sto-tine stopa. Obala njegova zadivljuje svako oko svojom divljinom i tužnom ljepotom. Sva je strma, malo gdje pristupna. Kuk s ...opširnije »

Odabrane pripovijetke - A. G. Matoš

thumbnail
Otac joj je bio nekada jedan od najviđenijih političara u Hrvatskoj. Prije jedan od najžeš-ćih opozicionara, prijeđe u vladinovce: ko bajagi zbog partajskog zapta. Izabrali ga i za peštanski sabor, i on se baci sa skeptičnim žarom izgladnjela đaka na epikurejsko uživa-nje. Od tobožnjeg prkosa ...opširnije »

Mlinarska djeca

thumbnail
Kraj šumna potoka štono se sa górâ uskim jarkom spuštao, nanizao se čitav red mlinova, priprostih seljačkih kućica slamnata krova i slaba zida od pletera; ilovačom omazana, a onda obijeljena - a i to ne svuda. Tako se Kolarićev mlin - mlin nekakve protuhe bez pa-meti i poštenja, što je kod ...opširnije »
Pogledajte još knjiga iz ove oblasti:

Besplatan dizajn za vaš sajt | Templejti za blog