Ukupno 149 knjiga u kategoriji Poljoprivreda

Organska bašta

thumbnail
Velika enciklopedija organskog baštovanstva. Prosto rečeno, organsko baštovanstvo je stil baštovanstva koji vodi računa o zaštiti prirodne sredine i čoveka. Metode ovog baštovanstva može da primenjuje svako, s ciljem da se stvori i održi bašta gotovo svakog oblika, veličine i stila, na bilo komm estu, od ...opširnije »

Priručnik za sabiranje uzgoj aromatičnog bilja

thumbnail
Danas, kada živimo u vremenu kompjuterske revolucije, kada su nam trpeze ispunjene veoma lijepo upakovanom hranom, sa lijepo napisanim sastavom, a manje-više nepoznatog porijekla, skoro svih namjernica, znati nešto više o tome šta nam priroda daje, prava je vrijednost. Jedna od veoma citiranih Paracelziusovih misl ...opširnije »

Upustvo za uzgoj ruža

thumbnail
Idealno vreme za sadnju ruža je jesen. Kataloška isporuka sadnica je u drugoj polovini oktobra/jesenja isporuka/ i to je i optimalno vreme za sadnju. Prolećna sadnja počinje početkom marta. Nakon prijema robe, bilo bi poželjno odmah pristupiti sadnji ali ako to niste u mogućnosti, potrebno je da obavite sled ...opširnije »

Koraci do prodaje jaja na malo

thumbnail
Poljoprivredni proizvođači koji žele prodavati do 50 komada jaja dnevno na kućnom pragu, tržnici ili na sajmovima moraju zadovoljiti slijedeće uvijete: 1. Upis u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava i Arkod sustav - upis se vrši u županijskim uredima Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ru ...opširnije »

Agrotehnika proizvodnje kukuruza

thumbnail
Koristi se za ljudsku ishranu (u nerazvijenim zemljama više),naročito u mlinarskoj industriji. U proizvodnji se uglavnom koriste hibridi koji nastaju križanjem određenih linija, zbog te specifičnosti ne može se koristiti sjeme merkantilnog kukuruza jer prinosi mogu podbaciti i 50 %, pa je iekonomski vrlo in ...opširnije »

Proizvodnja merkatilnog krompira

thumbnail
Ekonomsko-prehrambena obilježja krumpira: - Krumpir pripada među najintenzivnije poljoprivredne kulture. - Ima visoke reproduktivne sposobnosti s prinosima od 25-50 t/ha. - Zahtjevna je kultura s puno ljudskog rada i poljoprivredne mehanizacije uz veliko ulaganje u repromaterijal (sjeme,gnojivo, zaštitna sred ...opširnije »

Vodič za uzgajanje hrane u stanovima

thumbnail
Živimo u dobu vladavine neoliberalnog tržišta i kapitala. U ovom društvenom uređenju se hrana, koja je osnovna životna potreba koju svi dijelimo, tretira kao proizvod masovne potrošnje. Time je podvrgnuta zakonima tržišta- pojeftinjenju i ubrzanju proizvodnje. U ovoj tržišnoj utrci, sve se manje vodi računa ...opširnije »

Najznačaniji štetnici, bolesti i korovi u uzgoju povrća

thumbnail
Mnoge vrste povrća imaju zajedničke zemljišne štetnike. Najznačajniji su žičnjaci, grčice hrušta i rovac. Njihove štete očituju se u napadu na sjeme i klicu u tlu ili je pregrizen vrat korijena mlade biljke. Posljedica je prorijeđen sklop. Štete mogu nanijeti i gomoljastim kulturama kad izgrizaju ili buše ...opširnije »

Konzumna paprika gajena na otvorenom

thumbnail
- Odnos ploda i vegetativne mase paprike gajene na otvorenom je oko 3:1, odnosno jedan kg biljke treba da donese najmanje tri puta više ploda. Ova činjenica treba da se uzme uobzir kod planiranja ishrane. - Koren paprike je plitak, zahteva puno - vazduha i vode, osetljiv je na soli. - Azot je element koji najv ...opširnije »

Uzgoj paprike

thumbnail
Paprika je jedna od najviše gajenih i najrentabilnijih kultura a koristi se u tehnološkoj i fiziološkoj zrelosti, kodzačinske za proizvodnju mljevene paprike.
Sadrži biološki važne materije ugljene hidrate, ulja, jabučne i limunske kiseline, vitami C, kompleks vitamina B. ...opširnije »
Pogledajte još knjiga iz ove oblasti:

Besplatan dizajn za vaš sajt | Templejti za blog