Ukupno 23 knjiga u kategoriji Pčelarstvo

Zdrava hrana, pčelinji proizvodi

thumbnail
Med, cvijetni prah i drugi pčelinji proizvodi su prehrambene namirnice, koje pćelama i drugim insektima služe još od davnina kao životna osnova. Kada pčele nebi ove osijetljive i lahko pokvarljive tvari sakupljale, i tako preradile da ostanu godinama, stabilne i nepokvarljive, ljudima u njihovoj ishrani falila bi ...opširnije »

Američka trulež - bolest pčela

thumbnail
Uplašeni velikim gubicima, pčelari su se odlučivali na različite načine suzbijanja bolesti koji su često uključivali i nestručnu primenu ljekova, naročito antibiotika. Posljedice takvog pristupa su često štetne i po pčelinje zajednice, ali i za ljude jer se pri tome ne vodi dovoljna briga o opa ...opširnije »

Pomoć pčelama u rano proljeće

thumbnail
Iako danas mnogi vjeruju da je najveće nasilje nad pčelama napravio čovjek onog trenutka kada ih je iz njihovog prirodnog staništa prenio u košnicu po svojoj mjeri. Ali ni to nije toliko strašno, strašniji je onaj trenutak kada je na takav novi pčelinji dom čovjek postavio hranilicu. U najboljoj namjeri da se ...opširnije »

Radovi u pčelinjaku tokom maja

thumbnail
U maju će se pokazati kako je pčelar u prethodnim mjesecima radio na pčelinjaku. Tokom ovog mjeseca mnogo posla očekuje pčele ali i pčelare. Za unos velikih količina nektara, za relativno kratko i najčešće romjenljivo vrijeme, neophodno je imati jaka i izuzetno jaka društva. U njima je poželjno da bude 70.0 ...opširnije »

Uticaj tehnike pčelarenja na dobro zimovanje

thumbnail
Baveći se pčelarstvom dugi niz godina, te kontaktirajući sa pčelarima i mijenjajući iskustva vezana za praktično pčelarenje, u ranim godinama sam odabrao L.R. košnicu, a najviše na prijedlog g-na Ivana Venera. Tražeći pravi način pčelarenja, a pogotovu da se prilagodi meni raspolažućim uslovima stacion ...opširnije »

Pčelarenje u svibnju - maju

thumbnail
Mjesec svibanj je mjesec bagrema i kadulje. Mjesec rojeva i uzgoja matica. Mjesec kada neiskusan pčelar može puno naučiti u pčelinjaku, ali i mjesec koji bi profesionalni pčelari, zbog puno poslova, najradije prespavali. Kada bismo si dopustili toliko slobode te veljaču i ožujak nazvali mjesecima "buđenja" pč ...opširnije »

Dvomatično pčelarenje

thumbnail
Ovaj način pčelarenja može se primijeniti u svakoj košnici nastavljači koja ima dovoljno nastavaka, ali se najlakše primjenjuje u košnici tipa L-R i Farrar. Teže je pčelariti ovim načinom u košnici Dadant-Blatt zbog različite visine okvira u medištu i plodištu. U ovoj košnici su ramovi u plodištu ve ...opširnije »

Kvaliteta matica i višematično pčelarenje

thumbnail
Mi ne možemo biti zadovoljni s onim što smo postigli u pčelarstvu, grani poljoprivrede o kojoj već smo ranije rekli govorimo mnogo i lijepo. Rezultati su takovi koji nas ne zadovoljavaj. Veliki dio naših pčelara radi s malim brojem pčelinjih zajednica, a prinosi meda nisu atraktivni. Agroekonomisti bi rekli da j ...opširnije »

Medonosno bilje

thumbnail
U povoljnim godinama, pčele skupljaju i značajne količine medljike u sastojinama crnogoričnih (jela i smreka) i bjelogoričnih (hrast, javor,lipa, bukva) vrsta drveća koje zauzimaju velike površine. Pored autohtonih u našu su floru unesene i određene alohtone biljne vrste. Neke su od njih (bagrem, amorfa, zlatn ...opširnije »

Propolis

thumbnail
1. Što je propolis 2. Svrha propolis 3. Učinci i svrha propolisa 4. Ljekovitost propolica 5. Dijeta s propolisom 6. Primjena 7. Sastav propolisa 8. Tehničke karakteristike propolisa Propolis je pčelinji proizvod koji pčelama služi kao lijek i kao gradivna tvar. To je smolasta, ljepljiva tvar u ...opširnije »
Pogledajte još knjiga iz ove oblasti:

Besplatan dizajn za vaš sajt | Templejti za blog