Ukupno 78 knjiga u kategoriji Zdravlje

Štetnost duhava i cigareta

thumbnail
Iako legalno prihvaćen u gotovo svim državama sveta duvan spada u jedan od najvećih otrova koje čovek svesno unosi u svoj organizam pritom ugrožavajući kako svoje zdravlje tako i zdravlje ljudi oko sebe. Veliki problem pušenja je i to što mladi sve ranije i ranije počinju sa konzumiranjem duvana, neshvataj ...opširnije »

Kvaliteta dugotrajne skrbi starijih osoba

thumbnail
astući udjel starijeg stanovništva u većini razvijenih zemalja potaknuo je brojna pitanja osiguranja kvalitete skrbi osoba starije životne dobi, bez obzira da li se smještaj provodi kao: institucijski smještaju, skrb u okviru udomiteljskih obitelji ili u vlastitom domu. Kvaliteta te skrbi, cijena socijalne i zdra ...opširnije »

Utica GM biljaka na zdravlje čovjeka

thumbnail
Tehnike rekombinantne DNA ili popularnijeg naziva genetičko inženjerstvo najrevolucionarnije je dostignuće na području prirodnih znanosti poslije otkrića i primjene mikroskopa u biološkim istraživanjima. Te tehnike uzrokovale su i izazvale pravu revoluciju u biologiji i to naročito u onom dijelu koji se odnosi ...opširnije »

GMO hrana - perspektiva ili opasnost

thumbnail
Genetski modifikovani organizmi (GMO) postaju stvarnost savremenog društva. Poslednjih tridesetak godina, mogućnosti izmene oblika života doživele su pravu revoluciju primenom savremene biotehnologije čija su dva najveća dostignuća genetičko inženjerstvo i kloniranje. Poznavanje GM tehnologije (tehnologija ge ...opširnije »

Eterična ulja s protuupalnim svojstvima

thumbnail
Upala se smatra ne specifičnom obrambenom reakcijom organizma na ozljedu tkiva prouzročenu patogenim mikroorganizmima ili nekim drugim fizičkim, kemijskim ili biološkim činiteljem. ...opširnije »

Maslinovo ulje – tradicionalno ili moderno?

thumbnail
Maslinovo ulje oduvijek je bila važna namirnica u svakodnevnoj prehrani mediteranskog stanovništva. Budući da je dijetoterapeutski učinak maslinovog ulja na ljudski organizam i zdravlje izravno povezan s njegovom kakvoćom, zadnjih godina velika se pozornost posvećuje kakvoći maslinova ulja i educiranju maslinara ...opširnije »

Zlatno doba života

thumbnail
Starost - zlatno doba života - doba je mudrosti, životnog iskustva, akumuliranog znanja, vještina koje trebaju i moraju biti prenesene na mlađe naraštaje. To je vrijeme kada život poprima nove duhovne dimenzije, kada se otvaraju novi vidici, novi pogledi na život i prednosti koji u mlađoj životnoj dobi nije b ...opširnije »

Zaštita zubi u trećoj starosnoj dobi

thumbnail
Pravilnom higijenom i redovitim posjetima stomatologu zubi se mogu, bez obzira na godine, održavati u dobrom stanju do kraja života. Ipak, zubi se s godinama mijenjaju. Mogu potamnjeti, postaju krhkiji, lakše lomljivi, a desni osjetljivije. Pušenje, bolesti i neki lijekovi mogu još povećati probleme. ...opširnije »

Dijabetes u trećoj životnoj dobi

thumbnail
Izaberite zdravo - da slatko ne postane gorko. Šećerna bolest je kronično stanje apsolutnog ili relativnog manjka inzulina, s posljedičnim povišenjem glukoze u krvi. Inzulin i glukagon su hormoni važni za regulaciju šećera u krvi a luči ih gušterača. ...opširnije »

Izaberite zdravo - spriječite padove

thumbnail
Starenje je fiziološka pojava, normalan slijed u životnom ciklusu čovjeka, započinje već rođenjem i traje do smrti. Vrlo je važno znati da starost i bolest nisu sinonimi, da stariji čovjek nije nužno i bolestan čovjek. Brigom o vlastitom fizičkom i psihičkom zdravlju, zdravom i uravnoteženom prehranom, ...opširnije »
Pogledajte još knjiga iz ove oblasti:

Besplatan dizajn za vaš sajt | Templejti za blog