Ukupno 97 knjiga u kategoriji Ostalo

Lice i naličje konzumerizma

thumbnail
Genij Zapadnog čovjeka je podario čovječanstvu veliki broj izuma i proizvoda koji su umnogomeuljepšali i olakšali život ljudima. Pokušajmo samo iz svog životnog okruženja isključiti predmete koji jesu plod savremene nauke i bit će nam jasno o čemu je riječ. Razvoj nauke i tehnologije, poboljšanje životn ...opširnije »

Moć i nemoć države blagostanja

thumbnail
Temelji države blagostanja zasnovani su na protestantskoj etici i duh u kapit alizma, čemu najviše odgovara Veberovo poimanje te problematike. To znači kapitalizamsa ideološkom strukturom gotovo nepoznatom u drugim kulturama. Duh ili etos modernog kapitalizma dolazi do iz ražaja u jednom sistemu koji polaže veom ...opširnije »

Ćosićev rat

thumbnail
Da ljudi koji su, s razlogom ili bez njega, postali neka vrsta ikone određenog društva, nekog skupa ljudi, ili naroda, postajući ikone, ujedno izgube, ne samo stvarni ljudski lik, da zaborave normalan način mišljenja, u kojem realni elementi na kojima se mišljenje osniva ipak igraju određenu, štaviše, najvažn ...opširnije »

Milošević u ratu i u Haagu

thumbnail
Slobodan Milošević je bio neosporni srbijanski lider, od trenutka kada je sebi prigrabio lidersku poziciju u Savezu komunista Srbije, u septembru 1987. pa sve do oktobra 2000, kada je morao otići s funkcije predsjednika ostatka Jugoslavije nakon što je izgubio na izborima. Milošević će do ljeta 1990. bio vođ ...opširnije »

Genocid i istina o genocidu u BiH

thumbnail
Na osnovu navedenog i drugih dokumenata, posebno ovog dokumenta, osnovano i pouzdano se može zaključiti: - prvo, Savezna republika Jugoslavija je sa svojim oružanim snagama (u ovom slučaju Vojska Jugoslavije) neposredno učestvovala u borbenim operacijama protiv Republike Bosne i Hercegovine; - drugo, Vojska J ...opširnije »

Tehnike otkrivanja i sprečavanja prevara

thumbnail
Pod prevarom se podrazumevanu sve nezakonite radanje koje imaju karakteristike obmane, prikrivanja ili zloupotrebe poverenja. Ove radnje nisu uslovljene primenom pretnje nasiljem ili fizickom silom. Prevare mogu pociniti lica i organizacije sa ciljem sticanja novca, imovine ili usluga; u cilju izbegavanja placanja ili ...opširnije »

Sjeme obmane

thumbnail
Dana 23. svibnja 2003. godine predsjednik Bush je predložio Inicijativu za suzbijanje gladi u Africi korištenjem genetski modificirane (CMO) hrane. Istodobno je optužio Europu da njezin „neosnovan i znanstveno neutemeljen strah" od takve hrane ometa napore za suzbijanjem gladi. Izrazio je snažno uvjerenje da će ...opširnije »

Nemoj mi se rugati

thumbnail
Priručnik za nastavnike. Svakoga dana stotine tisuća učenika njihovi vršnjaci zadirkuju i ismijavaju. Kad verbalna agresija preraste u fizičko nasilje, većina škola odlučno reagira. Međutim, velika većina zlostavljajućeg ponašanja u školi (engl. bullying) nije otvoreno nasilje, već prikriveno psihičko ra ...opširnije »

Sigurnost djece na internetu

thumbnail
Pred vama se nalazi priručnik za roditelje uz udžbenik Sigurnost djece na internetu koji je izrastao iz međusobne suradnje učenika, njihovih učitelja i roditelja tijekom projekta Sigurnost djece na internetu. Dio je udžbeničkoga kompleta koji se sastoji od udžbenika za učenike, priručnika za učitel ...opširnije »

Fotonaponski sustavi / sistemi

thumbnail
Sunce je glavni izvor elektromagnetskog zračenja koje prolazi atmosferom i neiscrpan je obnovljivi izvor energije. Ono daje energiju koja održava život, pokreće atmosferu i različitim sustavima gibanja oblikuje vrijeme i klimu. Danas se smatra da je Sunce nastalo od nakupine međuzvjezdanog plina koja se počela ...opširnije »
Pogledajte još knjiga iz ove oblasti:

Besplatan dizajn za vaš sajt | Templejti za blog