Ukupno 106 knjiga u kategoriji Ostalo

Građevinarstvo

thumbnail
Posljednjih godina drvo se jako brzo razvija u visoko-tehnološki građevinski materijal. Drvo se sada koristi za konstrukcije donedavno nezamislivih dimenzija, čak i za višespratne zgrade i znatno češće i sve više u gradovima. Drvo, takođe, imajedinstvene ekološke kvalitetei,kao nijedan drugi građevinski mate ...opširnije »

Zašto mahrama?

thumbnail
Zašto marama? Bosanskohercegovačke muslimanke o životu i radu pod maramom. Knjiga koju čitate rezultat je rada na mojoj magistarskoj tezi„Hidžab na tržištu rada: izazov konceptu univerzalnih ljudskih prava“, koju sam u oktobru 2009. odbranila na Odsjekuza religijske studije Centra za interdisciplinarne ...opširnije »

Psihološke osnove pripreme djece za školu

thumbnail
Motiv za pisanje ove knjige nalazim, prije svega, u želji da podijelim svoje iskustvo kao roditelja, ali i psihologa, koji se dugo vremena bavio pitanjem predškolaca i spremnosti djece za školu. Nastojala sam, u ovoj knjizi, na neki način, da sumiram i lične i profesionalne impresije i znanja, te da t ...opširnije »

Umijeće ratovanja

thumbnail
Umijeće ratovanja je kineski vojni traktat koga je u 6. st pr. Kr. napisao Sun Tzu. Sastoji od 13 poglavlja, svako od kojih je posvećeno jednom aspektu ratovanja. Dugo je vremena slovilo kao najbolje djelo vojne strategije i taktike svog vremena. Umijeće ratovanja se smatra jednom od najstarijih i najutjecajnij ...opširnije »

Psihologija uspjeha

thumbnail
Svi smo imali priliku sresti nekoga za koga nam se čini da mu sve polazi za rukom, te da uspjeva u svemu što započne. Za takve ljude kažemo da imaju mentalitet pobjednika. Da li ih krase posebne psihološke karakteristike, neke iznimne osobine karaktera? Kako to da takvi (čini se) sa lahkoćom uspjevaju, dok se dr ...opširnije »

Islamska prijetnja, mit ili stvarnost

thumbnail
John L. Esposito je profesor na katedri Religija i međunarodni odnosi i direktor Centra za muslimansko-kršćansko razumiievanje pri Georgetown univerzitetu. Bio je predsjednik Asocijaeije za bliskoistočne studije i konsultant Državnog sekretarijata SAD-a. Urednik je The Oxford Encyclopedia of the Modern Islamic Wor ...opširnije »

Komunizam u zasjedi

thumbnail
Komunizam je ideologija koja je udarila krvavi pečat na proteklo, XX stoljeće. Komunistički diktatori kao što su Lenjin, Staljin, Mao ili Pol Pot pobili su 120 miliona ljudi! Većinom su to civili koje su komunističke države pobile u vlastitom narodu. Sto dvadeset miliona muškaraca, žena, staraca, djece i beba ...opširnije »

Podvale teorije evolucije

thumbnail
Neki od ljudi koji su čuli za teoriju evolucije ili darvinizam mogu pomisliti da se ti koncepti tiču samo oblasti biologije i da nemaju značaja za njihov svakodnevni život. To je veoma pogrešno shvatanje zato što, daleko više nego biološki koncept, teorija evolucije predstavlja čvrstu osnovu jedne nepoštene f ...opširnije »

Samrtno Srebreničko ljeto 95

thumbnail
Dvije godine poslije tragedije u Srebrenici nema informacija za preko 8 hiljada nestalih, koliko je do sada registrovano u MKCK. Taj broj nestalih nije konačan, jer su kod ove međunarodne organizacije prijave o nestalima mogli učiniti samo članovi uže obitelji, a u Srebrenici je u periodu 1992 - 1995. godine živj ...opširnije »

Lice i naličje konzumerizma

thumbnail
Genij Zapadnog čovjeka je podario čovječanstvu veliki broj izuma i proizvoda koji su umnogomeuljepšali i olakšali život ljudima. Pokušajmo samo iz svog životnog okruženja isključiti predmete koji jesu plod savremene nauke i bit će nam jasno o čemu je riječ. Razvoj nauke i tehnologije, poboljšanje životn ...opširnije »
Pogledajte još knjiga iz ove oblasti:

Besplatan dizajn za vaš sajt | Templejti za blog