Ukupno 102 knjiga u kategoriji Ostalo

Značaj fitopatologije

thumbnail
Biljne bolesti poznate su od vremena kada je ĉovjek bio sakupljaĉ plodina i nomad stoĉar, a na svom znaĉenju dobile su u trenutku kada je ĉovjek prestao biti sakupljaĉ plodina i kada je prešao na ratarstvo. On tada poĉinje svjesno uzgajati pojedine biljne vrste i javljaju se prve monokulture koje su ina ...opširnije »

Gljive Jugoslavije

thumbnail
Dok gotovo u svim zemljama Amerike, Evrope, Dalekog Isloka i Australije postoji istovremeno više priručnika za ljubitelje gljiva, mi danas nemamo ni jedan. 1stina, pred desetak godina objavili su Stanić i Petkovšek jedno zalsta sjajno popularno djelo s tog područtja, gotovo istovremeno i Jože Grom lijepu džepnu ...opširnije »

Botanika - uvod

thumbnail
Botanika (grč. botane - biljka, trava) je znanost koja proučava biljke. Zove se i "biologija biljaka". Pokriva široko znanstveno područje, koje uključuje proučavanje: rasta biljaka, razmnožavanja, metabolizma, biljnih bolesti, evolucije biljaka itd. Razvila se u 18. stoljeću. Znanstvenici koji proučavaju ...opširnije »

Biološka raznolikost i zaštita gljiva

thumbnail
Do danas je opisano gotovo 100.000 vrsta gljiva; od toga je samo u Hrvatskoj utvrñeno oko 5.000, a procjenjujemo da bi ih moglo biti oko 20.000.Prema svjetskoj monografiji o raznolikosti živog svijeta "Global biodiversity assessment" (1996) gljive bi, u Brojnost i (ne)istraženost gljiva100 000assessment” (1996) gl ...opširnije »

Jestive i otrovne gljivenaših šuma

thumbnail
Dobro je poznata činjenica da je ono što većinu ljudi najčešće zanima u vezi gljiva zapravo njihova jestivost. Međutim, potrebno je istaći da postoji određeni broj berača koji sakupljanju divljih gljiva za jelo pristupa vrlo neoprezno, pa čak i neozbiljno. Obično zbog nedovoljne upućenosti, te neprida ...opširnije »

Tehnike efikasnog pamćenja

thumbnail
Knjiga Tehnike efikasnog pamćenja ima za cilj da oslobodi neograničeni potencijal vaše memorije tako što će vam otkriti jednostavne tehnike u poglavljima podeljenim na segmente. U tom pogledu, starosne granice apsolutno ne postoje, tako da ne možete da budete ni previše mladi ni prestari da biste usvojili te jed ...opširnije »

Kako napisati seminarski rad

thumbnail
Seminarski rad je stručni rad u kojem student stiče prva istraživačka iskustva. Temu seminarskog rada on bira sam ili uz pomoć profesora. Seminarski rad obuhvata jednu uže područije određene teme.

U ovom članku vam poklanjam upustvo za izdradu seminarskog rada, sa svim tehničkim uputama i savjeti ...opširnije »

Kako do posla u 21. vijeku + 444 saveta za uspješnu karijeru

thumbnail
Koji su najlakši načini da dođete do posla? Koji je najbolji odabir škole ili fakulteta? Kako znati koji posao će biti odlično plaćen? Replace with the name of your product Pronađite odgovore na pitanja koja muče svakog od nas – pitanja koja utiču ne samo na našu karijeru, već i na čitav naš ži ...opširnije »

Biciklistički priručnik

thumbnail
Biciklizam je pojam koji označava korištenje bicikla, ali i bilo kojeg prijevoznog sredstva pokretanog isključivo ljudskom snagom. Bicikli su se pojavili u 19. stoljeću i trenutno ih u svijetu ima oko milijardu. Kao prijevozno sredstvo vrlo su učinkoviti: utrošak energije je mali, omogućuju fizičku aktivnost, n ...opširnije »

Održavanje bicikla - upustvo

thumbnail
Pravilna upotreba i održavanje vašeg bicikla smanjuju rizik oštećenja bicikla i ozljede vozača.Uputstvo za upotrebu sadrži upozorenja na posljedice nepravilnog održavanja,pregledavanja vašeg bicikla odnosno nepoštivanje savjeta o sigurnoj vožnji.Takoñer su na raspolaganju informacije o radu, sigurnosti i ser ...opširnije »
Pogledajte još knjiga iz ove oblasti:

Besplatan dizajn za vaš sajt | Templejti za blog