Ukupno 78 knjiga u kategoriji Historija
Knjige iz historije.

Prijepoljski Fatihov most

thumbnail
Od prvih spominjanja u istorijskim dokumentima pa sve do danas most na Limu u Prijepolju se naziva Fatihovim mostom. To ukazuje na činjenicu da se prvo podizanje prijepoljskog mosta na Limu vezuje za osmanskog sultana Mehmeda II El Fatiha. U tome što se kroz toliko vjekova nije zaboravilo na ovu istorijsku činjenicu ...opširnije »

Povijest Bosne do propasti Kraljevstva

thumbnail
Najstariji pisac o povijesti Bosne jeste Dubrovčanin Mauro Orbini. Živio je pod konac 16. i početkom 17. vijeka. a bio je redovnik. Kako je Dubrovnik od najstarije dobe bio vazda u najživjiem dodiru sa zemljama i državama na slovenskom jugu, najposle sa Srbijom i Bosnom. ...opširnije »

Historija arheologije u novim zemljama Jugoistočne Evrope

thumbnail
Promisliti i predstaviti razvoj arheologije u Jugoistočnoj Evropi, preciznije rečeno, na području nekadašnje Jugoslavije, u kulturnim, infrastrukturnim, epistemološkim i političkim okvirima tokom posljednjih nekoliko vijekova, predstavlja veliki izazov. Iako mnogim arheolozima, koji ne žive i ne rade na ovom pod ...opširnije »

Historija SFRJ glavni procesi 1918-1985.

thumbnail
U ovoj Historiji Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije razmatraju se važniji događaji, osnovni društveni procesi i odnosi i glavne tendencije u društvenom razvoju Jugoslavije od početka revolucije 1941. i dolaska navlast Komunističke partije Jugoslavije 1945. godine do 1976. godine s duljim uvodom o s ...opširnije »

Odlučujuće bitke u historiji svijeta

thumbnail
Najvažnije i odlučujuće bitke svijeta. Bitke rimskog carstva Bitka na Yermuku i Kadisiji Krstaški ratovi Prvi i Drugi svjetski rat ...opširnije »

Stećci Jugoslavije

thumbnail
Krajem XVIII i pocetkom XIX vijeka pocele su u svijetu da prodiru vijesti o postojanju jedne originalne umjestnosti na nadgrobnim spomenicima iz BiH i Dalmacije. U pocetku su to bile samo putne zabiljeske, nedovoljno dokumentirane i bez veceg odijeka na zapadni svijet... ...opširnije »

Srednjovijekovna Bosna

thumbnail
Valja priznati da prikaz političkog života neke države u srednjem vijeku nije tako težak zadatak, pogotovo kad se proučavanju problema pristupa s dobrim poznavanjem teorije i s još boljim izvornog materijala. Čini mi se također da smijemo zahtijevati od svakoga medijevista da oslobođen tereta sadašnjosti u ...opširnije »

Peloponeski rat

thumbnail
Nakon što su se udruženi grčki gradovi-države riješili Perzijanca na prostoru Helade, mir između grčkih polisa nije dugo potrajao te je došlo do još većeg i razornijeg sukoba od onoga s Perzijancima. Pomorskom bitkom kod Salamine 480. g. pr. Kr. i kopnenom bitkom kod Plateje godinu dana kasnije Grci su istjer ...opširnije »

Drugi svjetski rat

thumbnail
Prema razmišljanjima mnogih, rat koji je započeo 1914.g. nije u potpunosti završen, a 1920-te bile su samo pauza u tri desetljeća kriza i sukoba nakon 1914.g. Možda, da Svijet nije pogodila velika gospodarska kriza, Hitler i nacisti nikad ne bi došli na vlast, demokracije bi se nastavile razvijati, a do strahovit ...opširnije »

Prvi svjetski rat

thumbnail
Dan 28. lipnja 1914.g. u normalnim okolnostima bio bi opisan kao lijep, sunčani dan, kao stvoren za šetnju nadvojvode Ferdinanda Habsburškog Sarajevom, glavnim gradom BiH, koja je bila austro-ugarska provincija.Ali, da takav opis ne bude moguć pobrinuo se Gavrilo Princip, devetnaestogodišnji član Mlade Bosne, koj ...opširnije »
Pogledajte još knjiga iz ove oblasti:

Besplatan dizajn za vaš sajt | Templejti za blog