Ukupno 78 knjiga u kategoriji Historija
Knjige iz historije.

Putovanja Marka Pola

thumbnail
Najveći trgovački grad zapadnog dijela svijeta, do arapskih osvajanja, bio je Aleksandrija, u koji se raznim putevima, pomorskim i kopnenim, slivala orijentalan raoba iz dalekih zemalja Azije. Ali poslije ovih osvajanja, Carigrad postaje novo veliko središte svijeta. Stari karavanski putevi, koji su iu srca Indije v ...opširnije »

Rimska vojska

thumbnail
- Vrhovni je zapovjednik konzul, za pomoćnike mu senat postavlja legate - Vođe legije su 6 vojnih tribuna (tribunimilitum), svaka 2 mjeseca dvojica - Manipulima zapovijeda izborni centurion,a centurijama imenovani centurion (najugledniji je centurio primipilus) - Saveznicima zapovijeda praefectus socium ...opširnije »

Kratka povijest ljudskih prava

thumbnail
Ljudska prava moguće je defi nirati na brojne načine, ali sve definicije moraju sadržati univerzalnost tih prava u svom karakteru te specifi kaciju da su važeća za sve ljude. Stoga je možda najjednostavnija defi nicija: Ljudska prava su prava koja pripadaju pojedincu ili grupi pojedinaca kao posljedica činjenic ...opširnije »

Bosna - kratka povijest

thumbnail
Bosna leži na čvorištu velike historijske civilizacije i njenu je historiju teško napisati zato što iziskuje poznavanje nekoliko jezika i poznavanje vrlo zamršenih događaja. S obzirom na današnju bosansku katastrofu, to iziskuje i razumijevanje svijeta u razdoblju nakon hladnog rata. Kombinacija svih ovih kv ...opširnije »

Stari bosanski gradovi

thumbnail
Iz vremena bosanske samostalnosti doprlo je do naših dana više listina naših vladara i feu­dalne gospode, zatim više hiljada stećaka, koja stotina razvalina gradova i utvrđenih dvorova vlastele. I to je, uglavnom, sva naša baština iz srednjeg vijeka. Kulturni su spomenici iz turskog perioda bosanske prošlosti ...opširnije »

Djelovanje tajne organizacije Crna ruka

thumbnail
Crna ruka -tajna teroristička organizacija osnovana od strane srpskih časnika imala je veliko značenje u srpskoj historiografiji i to zbog toga što je izvršavala atentate, svrgavala vladare, smjenjivaladinastije, imala veliki utjecaj na odluke vlade, napravila velike promjene i podjele unutar vojske te ono po čem ...opširnije »

Komunizam i Evropi

thumbnail
Genezakomunizma moze se traziti u Europi u razlicitim epohaama i u razlicitim pojavama ideoloske, drustvene i politicke naravi. Zapravo, ovisi vlastitom misljenju o tome sto je bio komunizam, njegovi istrazivaci i interpretatori prosuđuju o njegovoj genezi na načine koji su daleko od suglasja. ...opširnije »

Uzorci Drugog svjetskog rata

thumbnail
Zaboravljeni problem Naslijeđe prvog svjetskog rata Poslijeratno desetljeće Kraj Versaillesa Kriza oko Etiopije i kraj Locarna Poluoružani mir 1936-38 Anschluss: kraj Austrije Kriza oko Čehoslovačke Šestomjesečni mir Rat živaca Rat zbog Danziga ...opširnije »

Sarajevo - nastanak nasljelja i značenja imena

thumbnail
Na području današnjeg Sarajeva tokom srednjeg vijeka postojalo je malo naselje koje se nalazilo na širem prostoru današnje Ali - pašine ulice. U ovom naselj je bilo pazarište na kojem se trgovalo utorkom pa je po tome naselje nazivano Utorkovište, Torkovište , Utornik. Pod ovim nazivom ovo naselje je upisan ...opširnije »

Bošnjani-Bošnjaci istočno od Drine u XV i XVI vijeku

thumbnail
odine 1984. historijski arhiv iz Kraljeva, Meduopštinski historijski arhiv iz Čačka i historijski arhiv iz Užica publikovali su nebočno vrijedne istorijske dokumente. Ti historijskidokumenti, čije је prevodenje na srpski jezik trajalo oko deset godina, sakupljeni su u tri knjige а naslov ove jedinstvene zb ...opširnije »
Pogledajte još knjiga iz ove oblasti:

Besplatan dizajn za vaš sajt | Templejti za blog