Ukupno 74 knjiga u kategoriji Historija
Knjige iz historije.

Stari bosanski gradovi

thumbnail
Iz vremena bosanske samostalnosti doprlo je do naših dana više listina naših vladara i feu­dalne gospode, zatim više hiljada stećaka, koja stotina razvalina gradova i utvrđenih dvorova vlastele. I to je, uglavnom, sva naša baština iz srednjeg vijeka. Kulturni su spomenici iz turskog perioda bosanske prošlosti ...opširnije »

Djelovanje tajne organizacije Crna ruka

thumbnail
Crna ruka -tajna teroristička organizacija osnovana od strane srpskih časnika imala je veliko značenje u srpskoj historiografiji i to zbog toga što je izvršavala atentate, svrgavala vladare, smjenjivaladinastije, imala veliki utjecaj na odluke vlade, napravila velike promjene i podjele unutar vojske te ono po čem ...opširnije »

Komunizam i Evropi

thumbnail
Genezakomunizma moze se traziti u Europi u razlicitim epohaama i u razlicitim pojavama ideoloske, drustvene i politicke naravi. Zapravo, ovisi vlastitom misljenju o tome sto je bio komunizam, njegovi istrazivaci i interpretatori prosuđuju o njegovoj genezi na načine koji su daleko od suglasja. ...opširnije »

Uzorci Drugog svjetskog rata

thumbnail
Zaboravljeni problem Naslijeđe prvog svjetskog rata Poslijeratno desetljeće Kraj Versaillesa Kriza oko Etiopije i kraj Locarna Poluoružani mir 1936-38 Anschluss: kraj Austrije Kriza oko Čehoslovačke Šestomjesečni mir Rat živaca Rat zbog Danziga ...opširnije »

Sarajevo - nastanak nasljelja i značenja imena

thumbnail
Na području današnjeg Sarajeva tokom srednjeg vijeka postojalo je malo naselje koje se nalazilo na širem prostoru današnje Ali - pašine ulice. U ovom naselj je bilo pazarište na kojem se trgovalo utorkom pa je po tome naselje nazivano Utorkovište, Torkovište , Utornik. Pod ovim nazivom ovo naselje je upisan ...opširnije »

Bošnjani-Bošnjaci istočno od Drine u XV i XVI vijeku

thumbnail
odine 1984. historijski arhiv iz Kraljeva, Meduopštinski historijski arhiv iz Čačka i historijski arhiv iz Užica publikovali su nebočno vrijedne istorijske dokumente. Ti historijskidokumenti, čije је prevodenje na srpski jezik trajalo oko deset godina, sakupljeni su u tri knjige а naslov ove jedinstvene zb ...opširnije »

Prijepoljski Fatihov most

thumbnail
Od prvih spominjanja u istorijskim dokumentima pa sve do danas most na Limu u Prijepolju se naziva Fatihovim mostom. To ukazuje na činjenicu da se prvo podizanje prijepoljskog mosta na Limu vezuje za osmanskog sultana Mehmeda II El Fatiha. U tome što se kroz toliko vjekova nije zaboravilo na ovu istorijsku činjenicu ...opširnije »

Povijest Bosne do propasti Kraljevstva

thumbnail
Najstariji pisac o povijesti Bosne jeste Dubrovčanin Mauro Orbini. Živio je pod konac 16. i početkom 17. vijeka. a bio je redovnik. Kako je Dubrovnik od najstarije dobe bio vazda u najživjiem dodiru sa zemljama i državama na slovenskom jugu, najposle sa Srbijom i Bosnom. ...opširnije »

Historija arheologije u novim zemljama Jugoistočne Evrope

thumbnail
Promisliti i predstaviti razvoj arheologije u Jugoistočnoj Evropi, preciznije rečeno, na području nekadašnje Jugoslavije, u kulturnim, infrastrukturnim, epistemološkim i političkim okvirima tokom posljednjih nekoliko vijekova, predstavlja veliki izazov. Iako mnogim arheolozima, koji ne žive i ne rade na ovom pod ...opširnije »

Historija SFRJ glavni procesi 1918-1985.

thumbnail
U ovoj Historiji Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije razmatraju se važniji događaji, osnovni društveni procesi i odnosi i glavne tendencije u društvenom razvoju Jugoslavije od početka revolucije 1941. i dolaska navlast Komunističke partije Jugoslavije 1945. godine do 1976. godine s duljim uvodom o s ...opširnije »
Pogledajte još knjiga iz ove oblasti:

Besplatan dizajn za vaš sajt | Templejti za blog