JavaScript u Web design-u


KRATAK OPIS I SADRŽAJ:

Autori Web prezentacija neprestano tragaju za alatima kojima će, sa što manje napora, njihove prezentacije biti još privlačnije. Ovo se naročito odnosi na stručnjake koji su mnogo vičniji pisanju, grafičkom dizajnu i oblikovanju izgleda stranica nego "suvom" programiranju. Pokretačka ideja iz koje je proizašao JavaScript je baš potreba za uvođenjem interaktivnosti u HTML.
JavaScript je osmislio Brendan Eich iz Netscape-a pod imenom Mocha, kasnije LiveScript, i konačno preimenovao u JavaScript. Preimenovanje LiveScript-a u JavaScript desilo se skoro istovremeno sa Netscape-ovom novinom u Netscape Navigator browser-u. Naime, u isto vremenskom periodu Netscape je osposobio Navigator za Java tehnologiju.
JavaScript je prvi put uveden i , tako reći, "pušten u promet", u Netscape-ovom browser-u verzije 2.0B3 u decembru 1995.
I pored sličnih imena, JavaScript i Java su programski jezici koji samo spolja liče jedan na drugog. Programski jezik Java, kreiran od strane Sun Microsystems-a, je moćan i mnogo komplikovaniji objektno orijentisan programski jezik. U odnosu na Javu, JavaScript je dosta "slobodniji". Da bi se izbegli nesporazumi oko zaštitnog imena, Microsoft je svoju implementaciju JavaScript-a nazvao JScript
JScript je prvi put zaživeo u Internet Explorer-u 3.0, koji je izdat avgusta 1996.
Ovaj diplomski rad obuhvata osnove programskog jezika JavaScript, od toga gde kod pisan u njemu smestiti pa sve do pravljenja vlastitih JavaScript funkcija, i predstavlja ga kroz primer Web prezentacije. Takođe, prožet je mnoštvom primera koji će upoznavanje sa ovim dosta popularnim i korisnim jezikom učiniti mnogo lakšim, a same pojmove dosta jasnijim.
JavaScript u Web design-u