Islamska prijetnja, mit ili stvarnost

Islamska prijetnja, mit ili stvarnost

KRATAK OPIS I SADRŽAJ:

John L. Esposito je profesor na katedri Religija i međunarodni odnosi i direktor Centra za muslimansko-kršćansko razumiievanje pri Georgetown univerzitetu. Bio je predsjednik Asocijaeije za bliskoistočne studije i konsultant Državnog sekretarijata SAD-a. Urednik je The Oxford Encyclopedia of the Modern Islamic World, i autor je ili urednik mnogih djela uključujući Islam: The Straight Path, Islam and Politics, Islam in Asia, Voices of Resurgent Islam, Women in Muslim Family Law, The Iranian Revolution, Islam and Democracy, Islam and Secularism in the Middle East, itd. Jedan je od najčitanijih, najcitiranijih i najuticajnijih islamologa Zapada posljednjeg desetljeća, čije tekstove mnogi muslimani nalaze dobrodošlim glasom razuma u pravoj poplavi propagandističkih i islamofobijom zadojenih napisa Bernarda Lewisa, Daniela Pipesa, Judith Miller, Benjamina Barbera, Darka Tanaskovića, Miroljuba Jevtića i njima sličnih.
U predgovoru drugog izdanja ove knjige sam autor kaže: Zapadne vlade su stalno kritizirane od strane mnogih muslimana zbog njihovih duplih standarda u promoviranju demokratije s entuzijazmom na Zapadu, ali vrlo selektivno u muslimanskom svijetu. U retorici muslimanski kritičara impotentnost zapadnih odgovora u Bosni i Čečeniji čini se da zasjenjuie onu muslimanskih vlada i Organizacije islamske konferencije. Evropski i američki lideri su često uhvaćeni u raskoraku između zahtjeva i očekivanja svojih muslimanskih saveznika i njihove islamističke opozicije: alžirska vojska, Husni Mubarek, tuniski Zejnu-l-abidin bin Ali protiv Islamskog fronta spasa, Muslimanske braće i Stranke obnove. Zapadni političari se nastavljaju boriti sa politikama iz prošlosti i potrebom da se izgradi vizija koja bi uključila i vladajuće elite i autentičnu populističku opoziciju. Ovo drugo izdanje ponukano je kontinuiranom relevantnošću debate o naravi političkog islama, i njegovoj snazi i značaju u muslimanskoj politici i međunarodnim odnosima. Ono nudi nov prilog o slučaju Alžira u 5. poglavlju, kao i opširnije razmatranje o odnosu islama i Zapada u svjetlu govora o islamskoj prijetnji i implikacijama sukoba civilizacija na domaćem i međunarodnom nivou.
Potreba za boljim razumijevanjem islama i muslimanske politike je veća nego ikada. Usred eksplozivnih događaja koji nalaze puta do naslovnih strana i djela nasilja ne samo u muslimanskom svijetu već i na Zapadu, postoji snažno iskušenje da se na islam gleda kroz prizmu vjerskog ekstremizma i terorizma. Demoniziranje jedne velike vjerske tradicije zbog nastranih postupaka malog broja disidentskih pripadnika ostaje biti stvarnom prijetnjom, prijetnjom koja nema samo posljedice po odnose između muslimanskog svijeta i Zapada već i po sve veće muslimanske zajednice na samom Zapadu.
Islamska prijetnja, mit ili stvarnost